Júlia, Rita

A homofóbiát járja körül a PanoDráma

2013.03.07. 16:30

Programkereső

A Laramie-projekt című produkciót a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat részeként adják elő, Lengyel Anna rendezésében. A verbatim felolvasószínházi előadás március 10-én látható az Óbudai Társaskörben.

A PanoDráma előadásai jellemzően olyan társadalmi problémákkal foglalkoznak, melyek körülvesznek minket, de sokszor egészen addig nem veszünk róluk tudomást, míg saját bőrünkön nem tapasztaljuk azokat.

Lengyel Anna
Lengyel Anna

Ilyen volt a 2011-ben bemutatott Szóról szóra, mely a 2008-2009-es romatámadások eseményeit dolgozta fel verbatim, azaz szó szerinti (dokumentum)színházi formában. Az akkori munkát egy a témában szervezett nemzetközi workshop előzte meg, majd az összegyűjtött interjúanyagból és interneten talált szövegekből állították össze a darabot olyan színészek segítségével, akik az előadás létrehozásában társalkotóként vettek részt. Az előadás utolsó jelenete éppen arról a sajóbábonyi esetről szól, mely a 2012-ben bemutatott 174/B - Az igazság szolgái című előadás témája. "Innen elég sok anyagot tudtunk összegyűjteni, nagyon sok érdekes embert találtunk, és így egy idő után komplex képünk alakult ki" - meséli az előadást rendező Lengyel Anna, aki csapatával több olyan peres üggyel is foglalkozott, melyekben a 174/B-re, az úgynevezett gyűlölettörvényre történik hivatkozás. "A dolog abszurditása az, hogy ezzel a bizonyos gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják a cigányokat, arra hivatkozva, hogy azt kiabálták, »megölünk mindent magyart«, ami - még ha valami hasonló el is hangzott - teljesen nyilvánvaló, hogy csak azokra az emberekre vonatkozott, akik odamentek őket provokálni." Lengyel Annával készített interjúnkat ide kattintva olvashatja!

A Laramie-projekt
A Laramie-projekt

A Laramie-projekt huszonegy szerepében Bánki Gergő, Bezerédi Zoltán, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina és Cseh Judit látható. A produkciót egyszer már láthatta a közönség 2011 júniusában a POSzT-on. A darab előzménye egy 1998-as eset, amikor is egy Laramie nevű kisvárosban agyonverték Matthew Shepardot, egy húszas éveiben járó fiatalembert a saját neméhez való vonzódása miatt. Támadója egy hasonló korú férfi volt, aki félholtan hagyta hátra áldozatát egy kerítéshez kikötözve. Két nappal később Shepard belehalt sérüléseibe. A sokszoros díjnyertes amerikai drámaíró-rendező Moisés Kaufman társulatával Laramie-be utazott interjúzni. A verbatim színházi darab másfél év számos látogatásának interjúiból és tárgyalási jegyzőkönyveiből készült és elnyerte a 2001-es év legjobb drámájának díját. Azóta a második leggyakrabban játszott amerikai színdarab az Egyesült Államokban. Konkrétan a darab sikere nyomán vette fel Barack Obama 2008-ban a homofóbiát is a gyűlöletbűncselekmények közé.

A PanoDráma produkciójának dramaturgi munkálatait Garai Judit és Hárs Anna végezte, míg a színpadra állítás Lengyel Anna nevéhez fűződik. Az előadás március 10-én látható az Óbudai Társaskörben.