Emil, Csanád

Brit színházi klasszikusok az Uránia mozivásznán

2013.03.12. 17:00

Programkereső

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a British Council új sorozatának keretében az angolszász színházi világ legnevesebb társulatainak előadásait tűzik műsorra a fővárosi filmszínházban. A sorozat egy nappal a Színházi Világnap előtt, március 26-án kezdődik a Sok hűhó semmiért című előadással.

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a mozivásznon látható opera-, balett- és koncertközvetítések. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a British Council közös kezdeményezése révén az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland után - az angol nyelvterületen kívül elsőként - Magyarországon is láthatóak lesznek a világhírű Shakespeare's Globe-produkciók, valamint a már eddig is sikerrel futó National Theatre Live-sorozat előadásai.

Sok hűhó semmiért
Sok hűhó semmiért

A Shakespeare's Globe színház az egykori londoni Globe-nak hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel 1997-ben azzal a céllal, hogy Shakespeare örökzöld művei újra autentikus környezetben jelenhessenek meg. A mozivászonra szánt Globe on Screen című sorozat első évadjában három előadást tűznek műsorra: március 26-án lesz látható a Sok hűhó semmiért, április 23-án a Minden jó, ha a végecímű Shakespeare-darab, május 30-án pedig Marlowe Dr. Faustus-ának színpadra vitelét vetítik az Urániában. Az eredetileg 2011-ben rögzített előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, kiváló képminőséggel, 5.1 térhatású hanggal és magyar felirattal.

A tervek szerint a következő évadban az V. Henrik, a Vízkereszt, vagy amit akartok és A makrancos hölgy című műveket tűzi műsorra a Shakespeare's Globe, és ezt követően - érdeklődés függvényében - az Uránia is.


A klasszikus mellett modernebb színházi előadások is láthatóak lesznek az Uránia mozivásznán, a Globe-hoz hasonlóan elismert National Theatre idei évadjából. A londoni színház NT Live című sorozata keretében 2009 óta közvetíti a nagy múltú, és máig méltán világhírű angol színházi kultúra reprezentáns együttesének művészi munkáit világszerte több száz helyszínre. Tavaly egy előadást már láthatott az Uránia közönsége: Danny Boyle Frankenstein című produkcióját. (Az előadásról szóló kritikánkat ide kattintva olvashatja!)

Az idei National Theatre Live évad hátralévő része három új előadást tartogat a nézőknek. Április 2-án vetítik a People-t, Frances de la Tour-ral a főszerepben, ezt követi május 17-én James Graham This House című mozgalmas darabja, mely hűen ábrázolja a politikai csatározások természetét, végül június 13-án élőben látható majd a brit színházi világ egyik legjobban várt idei bemutatója, a The Audience premierje, melyben az Oscar-díjas Helen Mirren újra Erzsébet Királynét alakítja A királynő című többszörösen díjnyertes filmsiker után.


Az NT Live-sorozat előadásait korábban az Örkény Színházban követhette a közönség. 2012. november 1-jén William Shakespeare: Athéni Timonját közvetítették, benne többek között azzal a Simon Russell Beale-lel, akit az Independent kritikusa generációja legjobb színpadi színészének nevezett. Az elismert művész a londoni Nemzetiben a közelmúltban a következő darabokban játszott:  London Assurance, Sok hűhó semmiért és John Hodge Olivier-díjra felterjesztett új darabja, a  Collaborators (Kollaboránsok), amelyben Sztálint alakította. (Az előadásról szóló kritikánk ide kattintva olvashatja!)