Fülöp, Evelin

Bozsik Yvette a családon belüli erőszakról rendez

2013.03.22. 16:45

Programkereső

Minden ötödik órában címmel mutat be új előadást az Orlai Produkció április 10-én az Átrium Film-Színházban. Bozsik Yvette rendezésében Fullajtár Andrea, Rába Roland, Mórocz Adrienn, Vati Tamás, Samantha Kettle és Valencia James játszik. VIDEÓ

El nem mesélt történetek családról, felnőttekről és gyerekekről, színészekre és táncosokra. Szigorúan felnőtteknek. Az előadás szövegkönyve többek között Bergman, Bukowski és Agota Kristof szövegei, hiteles dokumentumok, valamint a NANE (Nők a Nőkért Egyesület az Erőszak Ellen) munkatársainak kutatásai alapján készült.

Magyarországon minden ötödik órára jut egy családon belüli erőszakhoz köthető bírósági ügy. A világon minden harmadik nő élete során megtapasztalja a fizikai, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszak valamilyen formáját. Az áldozatok nagy része nő és gyerek, de valójában az egész társadalom érintett és sérül, ki áldozatként, ki elkövetőként, ki néma vagy éppen beavatkozó szemtanúként.

Az előadás egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt a csend megtörésének céljával jön létre. Olyan témákról és történetekről lesz szó, amelyekről mindenki hallott már, többen át is élték, de mégis azt érezzük, nem lehet róla beszélni - mintha egy másik világ rémálmai lennének. Pedig hétköznapi emberek, hétköznapi családok el nem mondott történetei.

"Isten is megtöri az embert, amikor büntet. Meg kell végre értenetek, hogy engedelmességgel tartoztok nekem. Vállalnod kell hitvesi és anyai kötelességeidet. Berendezünk neked egy szobát, a legnagyobb kényelemben, és mostantól főleg ott tartózkodsz majd, jó? Tudnod kell, hogy ha megpróbálsz lázadni vagy kapcsolatba kerülni a külvilággal, az a gyerekeiden fogja megbosszulni magát. Világosan fejeztem ki magam? Eddig te és a gyerekeid valami álomvilágban éltetek. Meg kell tanítanom nektek, hogyan éljetek a valóságban. Nem az én hibám, hogy a valóság pokol."

Az előadás rendező-koreográfusa, Bozsik Yvette több olyan produkciót is színpadra állított már, amelyben a prózai színház és a tánc találkozott egymással. Szabó-Székely Ármin, az előadás dramaturgja úgy fogalmazott: "Ebben az előadásban a szavak mellett a test is beszélni fog arról a hatalmi dinamikáról és erőszakról, amiről a valóságban is sokszor a test tudósít: zúzódásokkal, kék-zöld foltokkal, véraláfutással. A szereplőgárda éppen ezért vegyesen áll színészekből és táncosokból, így biztosítva ennek a bonyolult témának összetett, de világos színpadi megfogalmazást."

Fullajtár Andrea, Vati Tamás - Minden ötödik órában
Fullajtár Andrea, Vati Tamás - Minden ötödik órában

Az előadás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón a Fidelio kérdésére Bozsik Yvette elmondta, még nem dőlt el benne véglegesen, szerepeltessen-e élő gyerekszereplőt az előadásban, vagy bábokkal helyettesítse-e őket. Az absztrakció mindenképp fontos, de túl absztrakt megoldásokkal sem szeretnének élni, hanem legalább annyira építenek a hús-vér szereplőkre - mondta el a rendező, hozzátéve, hogy az egyik történetben, melyben egy nigériai bántalmazott nő esetét mesélik el, egy fekete táncosnő, Valencia James működik közre, akinek a mozgása különösen lényeges elem, hiszen érzékelteti a benne lévő feszültséget. "Nem szeretném, ha csak vájt fülűek vagy csak nők ülnének a nézőtéren" - jegyezte meg Bozsik Yvette, kiemelve, hogy az előadás utat próbál nyitni azokhoz a nézőkhöz is, akik kevésbé szoktak hozzá ehhez a fajta színházhoz.