Eszter, Eliza

Előadóművészeti Világnap a Jurányiban

2013.03.26. 11:07

Programkereső

Előadóművészeti Világnapot szervez a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a színházi világnap alkalmából március 27-én.

Az egész napos ingyenes programsorozat keretében 10 órától 17 óráig kerül megrendezésre a II. Függetlenül Konferencia, amelyen az intézményi autonómiára, az aktuális intézményi, finanszírozási gyakorlatok felülvizsgálatára, a problémák feltárására, a formálódó alternatív modellek bemutatására, illetve az egyes területek - színház, tánc, film, képzőművészet, múzeum, zene - strukturális változásaira és a fenntarthatóság kérdéseire reflektálnak az előadások, és az azt követő kerekasztal beszélgetések.

Jurányi utca 1-3. - FÜGE-inkubátorház
Jurányi utca 1-3. - FÜGE-inkubátorház

A Független Előadóművészeti Szövetség kísérletet tesz a függetlenségnek, mint esztétikai minőségnek, és mint működési sajátosságnak a leírására. Az előadók között Boross Martin, Gáspár Anna, Gergye Krisztián, Janisch Attila, Miskolczi Péter, Radnóti Sándor, Wilheim András, Fodor Tamás, Menesi Attila, Süvecz Emese, Szemerey Samu és Varga Balázs neve szerepel.
Délután 16 órától este 20 óráig táncfilmeket vetítenek, 18 órától performansszal mutatkozik be a FESZ Alkotóműhely szekciója, 18 óra 30 perctől Platform performansz címmel a kortárs színház és kortárs tánc képviselői "egy platformra lépnek, hogy hangot adjanak a politikától és a beskatulyázástól való függetlenségüknek, az összefogás reményében".
Az Előadóművészeti Világnapot 20 órakor díjátadó ünnepséggel zárják a színházteremben. Idén négy kategóriában adják át az Előadóművészeti Díjakat: a FESZ Életműdíját Angelus Iván, a kritikus díját Fuchs Lívia, a mecénás díját a MasterCard, a pályakezdő díját pedig a K2 Színház nyerte el.

A díjátadó előtt és után a HOPPart Társulat és a Szputnyik Hajózási Társaság közös zenés előadásából, a Kottavetőből hallhat a közönség részleteket.