Hella

Új színházi díj alapítását szorgalmazza egy civil mozgalom

2013.03.27. 16:45

Programkereső

A Színházi Világnapon javaslattal fordult az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom a két nagy hazai színházi szervezethez, a Magyar Színházi Társasághoz és a Magyar Teátrumi Társasághoz, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe és a Kritikusok Céhe tagjaihoz.
nézőtér
nézőtér

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom javaslatát szó szerint közöljük:

Az elmúlt években - minden szakmai és gazdasági nehézség ellenére - izgalmas versenyhelyzet alakult ki a magyar színházak között, amely jótékonyan hatott az innovációra: sorra indultak érdekes színházi háttérprogramok - beavató színház, színházpedagógia, évadnyitó nap, nyílt próba, szalon, bemelegítő műhely, kulisszalátogatás, kritikus óra-háttérbeszélgetés -, megújultak a teátrumi arculatok és honlapok, csúcsra járnak az egyéb online csatornák - blog, FB, videó -, továbbá megjelentek a közönséget egyéb módon kényeztető ötletek, ajándéktárgyak és más népszerűsítő eszközök.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom értékesnek tartja ezt a folyamatot, és fontosnak gondolja, hogy mindez évente egy alkalommal a nyilvánosság és a szakma bevonásával értékelésre és elismerésre is kerüljön.

Ezért a mai Színházi Világnapon javaslatot teszünk a Színpadikus-díj megalapítására, amely az alábbi kategóriákban díjazná a teátrumi kommunikációs és szakmai háttérmunkát:

1. Legjobb színházi kommunikáció
2. Legjobb színházi plakát és szórólap
3. Legjobb színházi honlap és blog
4. Legnépszerűbb színházi Facebook-oldal
5. Legjobb, premiert/előadást beharangozó videó
6. Legötletesebb színházi ajándéktárgy
7. Legjobb színházi háttérprogram
8. Legbarátságosabb színházi előtér
9. Legkedveltebb színházi büfé
10. Legkényelmesebb színházi szék

Kérjük a javaslatunkkal megszólított szakmai szervezeteket, hogy álljanak a díjalapítás mögé, és még ebben az évadban, akár Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján, 2013. június 6-án hirdessük meg közösen az első Színpadikus-díj pályázatot!

Vonjuk be a közönséget a szavazásba, illetve kérjünk fel egy olyan szakmai zsűrit, amelyben a színházi és a kommunikációs szakma legjobbjai egyaránt képviseltetik magukat!

Szervezzünk szeptemberre, a Magyar Dráma Napjára egy díjkiosztóval közös szakmai mini-konferenciát, amelynek témája a díjjal kapcsolatos elsőéves tapasztalatok feldolgozása és a színházi kommunikáció aktuális trendjeinek megvitatása.

Bízunk abban, hogy ötletünk szimpátiára, egyetértésre és támogatásra talál. Egyben kérjük a közönséget, hogy már most nyilvánítson véleményt a kezdeményezéssel kapcsolatban, és közösen tartsuk életben, tegyük még jobbá közös, kedvenc időtöltésünket, a magyar színházat!

Budapest, 2013. március 27. Színházi Világnap