Béla

Karinthyval az Ódryért

2013.04.24. 11:30

Programkereső

Székhelyi József május 3-án adja elő Karinthy, a Frici című előadását az Ódry Színpadon, melynek bevételét az Ódry működtetésére ajánlja fel.

Idén ünnepeljük az Karinthy Frigyes 125. születésnapját, aki több volt, mint író. Személyén keresztül az 1900-as évek első évtizedeinek irodalmi élete mutatható be. Mindenki tud idézni tőle valami szellemeset, bemondásait, vicceit, tréfáit.

Székhelyi József
Székhelyi József

"Mindent elkövettem, hogy ne legyek zseni, nem tehetek róla" - kezdi Karinthy vallomását magáról. Ezért most elmondjuk mindenkinek a Kohn család történetét Karinthy Frigyesig. Történetek, arról, mi minden történt Karinthy életében, és mi minden forgott Karinthy fejében, bizonyított például, hogy Frici agyában született meg a Facebook gondolata, lásd: Láncreakció című novelláját. Történetek házasságairól, Bogáról és Bőhm Arankáról, a legendás szépségű orvosnőről, a Karinthy család gyerekeiről.

"Mindenki dicséri és magasztalja a gyöngyöt, és magasztal bennünket, akiknek köszönhetik - mi pedig szegénységben és nyomorban tengődünk odalenn - mi, akik pompás gyöngyökről álmodozunk, amiket alkothatnánk még, ha boldogok lehetnénk! - így kesereg Pista, a gyöngykagyló a kereskedőnek.

Igen a kagylókat kihasználják, elveszik tőlük, amit alkotnak. Haszonnal továbbadják, árulják, mások élvezik, forgatják művüket, vele ékesítik magukat." (Idézet a Pista a gyöngykagyló című írásából)

Az Ódry Színpadon látható előadást Karinthy írásaiból összeállította, színpadra alkalmazta: Murányi Péter. A címszerepben Székhelyi József látható.