Emőke

Előjáték az Üvegcipőhöz

2013.05.16. 11:30

Programkereső

Hegedűs D. Géza rendezésében Molnár Ferenc írásai alapján összeállított felolvasószínházi Víg-játékra várják az érdeklődőket május 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpadán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasószínpada 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy színházi oldalról közelítve, más feldolgozásban is bemutassa a nagyközönségnek a múzeum gazdag írói hagyatékaiban rejtőző kincseit.

Petőfi Irodalmi Múzeum (forrás asztali.lutheran.hu)
Petőfi Irodalmi Múzeum (forrás asztali.lutheran.hu)

Kortárs írók, drámaírók, dramaturgok és irodalomtörténészek dolgozták fel a múzeumban található és kiválogatott levelekben, naplókban olvasható drámai lehetőségeket, hogy színpadra vigyék és megelevenítsék például Ady, Babits, Móricz vagy József Attila szerelmei kapcsolatait, hogy bemutassák az írók egymáshoz fűződő viszonyait, az írói világon sokszor kívül eső, ámde legalább annyira nagy érdeklődésre számot tartó magánszféra eseményeit.

A kezdeményezés célja újabb darabok megíratásával további előadásokat létrehozni és bemutatni, a felolvasószínpadi hagyományokat életben tartani. Az elmúlt két évtizedben számtalan ősbemutató és szakmailag értékes produkció született, a színházba járó közönség mindig kuriózumnak számító előadásokat láthatott az intézményben.

Üvegcipő
Üvegcipő

Molnár Ferenc írásai alapján Toepler Zoltán állította össze a május 22-i felolvasószínházi előadás szövegét, amely Hegedűs D. Géza rendezésében lesz látható. Történik 1925. nov. 15-én, az Üvegcipő bemutatójának napján, a helyszín a Vígszínház társalgója. Az előadásban Molnár Ferencet Lukács Sándor alakítja, Darvas Lili szerepében Tornyi Ildikót, Dvornicsek csaposként Harkányi Endrét láthatja a közönség, míg Halmi Bódog, a drámaíró és kritikus megformálója a rendező, Hegedűs D. Géza lesz.