Gertrúd, Patrik

Hamarosan startol az idei POSzT!

2013.05.28. 18:00

Programkereső

A június 6. és 15. között 13. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozón a versenyprogram mellett gazdag OFF programkínálatból válogathatnak az érdeklődők. A fesztivál eseményeit tartalmazó Fidelio különszámot keresse az ismert terjesztési pontokon!

A pécsi színházi seregszemle az előző évekhez hasonlóan idén is két nagy részből tevődik össze. A fő vonalat a versenyben lévő tizenkét előadás alkotja, míg mellette OFF programok színesítik, töltik meg pezsgéssel a várost.

Bodrogi Gyula énekel a POSzT sajtótájékoztatóján
Bodrogi Gyula énekel a POSzT sajtótájékoztatóján

Az idei fesztiválra Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész válogattak. Fejenként több mint 130 hazai és határon túli magyar színházi előadást tekintett meg, melyeket 2012. március 1. és 2013. február 28. között mutattak be a társulatok. Szigethy Gábor a Színház.hu kérdésére elmondta: "mindketten ugyanazt a nyolc darabot tekintettük alapnak. A további négy előadásról se voltak nagy vitáink. Minden előzetes várakozással ellentétben, rendkívül békésen, kellemesen tudtunk együttműködni." (Az idei válogatókkal készült interjút ide kattintva olvashatja tovább!)

A versenybe került 12 előadásból 4 érkezik Budapestről (Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Proton Színház/Trafó, Vígszínház,) 6 vidékről (Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg) és 2 határon túli színházból (Komárom, Marosvásárhely). Érdekesség, hogy a Bányavirág előző évi sikere után, Székely Csaba trilógiájának második darabja, a Bányavakság is meghívást kapott, méghozzá a tavalyi nyertes, marosvásárhelyi társulat előadásában.

Tizenegy év után másodszor lépnek fel a POSzT-on a komáromi művészek, hat év után kapott ismét meghívást Miskolc, öt év után Kaposvár. A szerzőket tekintve 2012-höz hasonlóan ismét a klasszikusoké a főszerep, Shakespeare-től Ibsenen, Feydeau-n át Brechtig. "A fesztiválon magyar és határon túli színházak az idei évadban legjobbnak ítélt produkcióit mutatják be, a rendezvény ugyanakkor nemcsak színházi seregszemle, hanem fontos szakmai fórum és műhely is" - szögezte le a május 27-én megtartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Hammerstein Judit a POSzT sajtótájékoztatóján
Hammerstein Judit a POSzT sajtótájékoztatóján

A fesztivál szervezői az előző évekhez képest kevesebb pénzből gazdálkodtak. A helyettes államtitkár elmondta, a Budapesti Tavaszi Fesztivál mellett a POSzT-ot támogatja az egyik legjelentősebb mértékben a kulturális kormányzat. Idén ennek összege 60 millió forint. Ezenkívül Pécs városa is támogatja a rendezvényt, mint Nagy Csaba, a város alpolgármestere elmondta, 65 millió forinttal. Kitért arra, hogy nemcsak a város intézményei, cégei, kulturális szolgáltatói állnak a POSzT mellett, hanem Pécs lakossága is.

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője az idei programkínálat ismertetésekor elmondta, a fesztivál szerkezete alapvetően nem változik, a program sokszínű lesz, a tavalyi POSzT-hoz képest ugyanakkor újdonság, hogy a Sétatér ismét szerepel a hivatalos helyszínek között.

A fesztivál alatt kiállítása nyílik a díszvendég Bodrogi Gyulának, valamint a 100 éve született Gobbi Hildának és Weöres Sándornak. Weöres alakja több ízben is felbukkan az idei POSzT-on: az érdeklődőket irodalmi séta keretében kalauzolják végig a költő kedvenc helyein, miközben műveihez is közelebb kerülhetnek. Negyedik alkalommal lesz látható a Látványtér tárlat, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók.

Stenczer Béla ismerteti a programokat a POSzT sajtótájékoztatóján
Stenczer Béla ismerteti a programokat a POSzT sajtótájékoztatóján

A hagyományokhoz híven idén is a fesztivál vendégei a színművészeti egyetemek. Kaposvárról érkezik a Tartuffe, egy-egy produkcióval vendégszerepelnek az Újvidéki Művészeti Akadémia, valamint a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói, míg a budapesti egyetem három előadása is látható lesz: a Hamlet, a Toldi, valamit a Hitgyógyász, mely utóbbi után a Fidelio Színházi Est-sorozat keretében tartunk közönségtalálkozót június 15-én. (Fekete Ádám dramaturggal készített interjúnkat ide kattintva olvashatják!)

A sajtótájékoztatón Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke arról szólt, hogy a szakmai viták generálása is a POSzT feladata. Három szakmai beszélgetést tartanak, szó lesz az előadóművészeti törvényről, ezen belül a társasági adókedvezmény (tao) támogatásokról, arról, miként lehet színházat vinni a 10 ezer lakosúnál kisebb városokban, továbbá a színházi lapokról is rendeznek konzultációt.

Csizmadia Tibornál a szó a POSzT sajtótájékoztatóján
Csizmadia Tibornál a szó a POSzT sajtótájékoztatóján

Az idei évtől a POSzT megnyitóján kerül sor a Kaszás Attila-díj átadására. Június 6-án 16 órakor a Hotel Palatinus Bartók termében lesz a fesztivál nyitóünnepsége, ekkor fedik fel az idei díjazott kilétét is. Ezt követően a szálloda elől indul a Bóbita Bábszínház óriásbábjaival az az ekhós szekér, amelyen Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, az idei POSZT díszvendége ül, aki hivatalosan is megnyitja a fesztivált. Az első versenyprogram, a budapesti Nemzeti Színház Amphitryon című előadása 17 óra 30 perckor kezdődik.