Gertrúd, Patrik

Francia évadot tervez a Pinceszínház

2013.05.30. 14:30

Programkereső

Négy új bemutató, feliratozott előadások és tematikus programok szerepelnek a tervek között. A jövő évadot végigkísérő kulturális kitekintés inspirálóan hathat vissza mind a Pinceszínházra, mind az egész magyar színházi életre.

A 61 éve működő ferencvárosi intézmény a következő évadtól útjára induló tematikus évad-sorozattal egyedi arculatot kíván kialakítani, melyről a közönség és a szakma számára is jól megkülönböztethetőek lehetnek. A 2013/14-es évadot a francia kultúra és a kortárs francia színházművészet jegyében szervezik.

Frenkó Zsolt ismerteti a Pinceszínház francia évadát
Frenkó Zsolt ismerteti a Pinceszínház francia évadát

A színház május 29-én megtartott sajtótájékoztatóján Frenkó Zsolt ügyvezető ismertette a jövő évad tervezett bemutatóit. A sort Stéphane Laporte és Patrick Laviosa Pánik a fedélzeten című musicaljének magyarországi ősbemutatója nyitja, Dömötör Tamás rendezésében. A szerzőpáros által írt darab jelenleg a legkeresettebb zenés vígjátékok közé tartozik. Ezt követi Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című színpadi művének verbalitásra épülő mozgásszínházi bemutatója, Gergye Krisztián rendezésében. Az előadáshoz kapcsolódóan a próbaidőszakot megelőzően egy szeptemberi workshop keretében választják ki azt a két színészt, akik a decemberi premier főszerepeit alakítják majd.

Klasszikus drámával is bővül a repertoár: februárban mutatják be Frenkó Zsolt rendezésében Molière Tartuffe-jét, melynek különös aktualitást ad a mű megírásának kerek, 350. évfordulója. Végül márciusban a sanzonénekes Jacques Brelről mutatnak be zenés életrajzi játékot Dicső Dániel rendezésében, mely egyben egy új kortárs magyar darab ősbemutatója is lesz.

Frenkó Zsolt elmondta, a Pinceszínházba nem rendszeresen járó, fiatal korosztály irányába történő nyitás és a velük való kommunikáció csatornájának megtalálása jegyében alakították ki a jövő évad repertoárját, és ezt erősíti, hogy a készülő bemutatók rendezői is javarészt a fiatalabb generáció képviselői.

Pinceszínház épülete
Pinceszínház épülete

A jelenlegi repertoárból a gyerekelőadások egy részén kívül a francia évadban is műsoron tartják az előadásokat. Továbbra is látható lesz a 2012-ben bemutatott Bányavirág (Csizmadia Tibor rendezése), a tavasz óta játszott Józsi Valló Péter rendezésében, valamint a Hát hogy szeret maga engem?, mely Óbudán és Vácott is vendégszerepel ősszel. Az idei évadból még egy premier maradt hátra: a Hal négyesben című előadást - az FMK-ba tervezett előbemutatót követően - augusztus 13-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Szenes Iván dalszövegeivel hallható zenés bűnügyi komédiát Frenkó Zsolt rendezi, fellép benne Bánsági Ildikó, Hirtling István, Egri Márta és Ambrus Asma.

A Francia Intézettel való tervezett együttműködés keretében filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és egyéb, a magyar és a francia kultúrát reprezentáló eseményekkel bővülnének a programok. Az idegen anyanyelvűek számára havi gyakorisággal feliratozva tervezik előadni a repertoáron szereplő előadásokat.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Pinceszínházban a nyári időszakban felújítási munkálatok kezdődnek meg: a közönségforgalmi részeken elvégzik az akadálymentesítést, míg a színpadtechnika megújítása révén újra használható lesz a forgószínpad.