Emőke

Jordán Tamás: "Azt hiszik, befelé forduló vagyok"

2013.05.31. 10:00

Programkereső

A Weöres Sándor Színház igazgatójának egy perc szabadideje sincsen, ha nem éppen a színházban van, akkor vagy vidékre utazik előadóestet tartani, vagy újabb ötletein dolgozik, vagy dupla előadással lepi meg a közönségét, mint most vasárnap, június 2-án a KékSzobaHallban. INTERJÚ

Az idén hetven éves Jordán Tamás a hétköznapokban már sokszoros nagyapa, de színházi aktivitásából egy cseppet sem adott lejjebb. Vasárnap például egymás után kétszer lép színpadra a KékSzobaHallban. Elsőként egy olyan előadással, amit először több, mint harminc éve adtak elő Sebő Ferenccel.

- A József Attila estet már legalább kétszázszor játszottuk, engem mindig feltölt. József Attilának ugyanis mindig van aktualitása, amikről ő írt, vagyis a szeretethiány, az elveszettség, a küzdelem, ezek örökérvényűek, és az ember mindig talál mondandót benne a saját életére. Talán ezért érinti meg a közönséget is annyira ez az előadás. Nehéz volna ezek közül a versek közül kedvencet választani, úgy fogalmaznék, hogy a legaktuálisabb ma A számokról című, ha utánanéz a kedves olvasó, biztosan megérti, miért.

Jordán Tamás
Jordán Tamás

Jordán Tamás kreatív harcosa a verseknek. Stand-up műsorában elrejtett verseivel olyanokat is közel hoz a régi nagy költőinkhez, akik maguktól talán sosem nyúltak volna egy-egy verseskötethez, a kisebbeknek pedig évről-évre olyan izgalmas programokat szervez, amiken valahol az országban egyszerre, egy időben mondja ugyanazt a verset ezer gyerek.

- Nagyon fontosnak tartom ezeket, hiszen ma már más a világ, mint régen. A gyerekek a neten lógnak, a fiataloknak sincs sok lehetőségük a versekkel találkozni. De ha elvisszük hozzájuk, akkor megtalálják bennük azt, amit anno az én korosztályom is felfedezett. Ráadásul én imádom a kicsiket, a színházban is, ha valamelyik kolléga behozza a gyerekét, unokáját, azzal én biztosan pillanatok alatt játékba keveredek. Érdekes, mert sokan éppen a színházi szerepeim miatt azt gondolják, hogy olyan befelé forduló lehetek, pedig pont az ellenkezője igaz. Az unokáimmal - szerencsére most már hat is van - mindig bolondozunk.

A József Attila-est után a KékSzobaHallban egy szintén elévülhetetlen másik előadással is színpadra áll Jordán Tamás, ez pedig Szókratész védőbeszéde.

- Platón művére is igaz, hogy megállja ma a helyét, olyan erkölcsi értékekről szól, amikre ha nem figyelünk, akkor elvesznek. Egy rövid időre feltűnik majd mellettem a Katona József Színház hatalmas tehetségű fiatal színésze, Keresztes Tamás is, aki persze nem mellesleg Adél lányom párja - meséli.