Eszter, Eliza

Indul a Színházi Szemle a Városmajorban

2013.06.11. 15:30

Programkereső

Az eseménysorozat a június 15-i Black Comedy-vel veszi kezdetét. A szemle programját hét vidéki színház legjobb nyolc szórakoztató előadása alkotja, melyeket a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak.

Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Zömében magyar írók ismert darabjai kerülnek bemutatásra, mint például Molnár Ferenc töretlen népszerűségnek örvendő Játék a kastélyban vígjátéka vagy Szigligeti Edétől a Liliomfi, de olyan, ritkábban színpadra állított különlegességekkel is találkozhatnak a nézők, mint a Csalódások vagy A Tündérlaki lányok Kisfaludy Károly illetve Heltai Jenő tollából.

Cigánytábor az égbe megy
Cigánytábor az égbe megy

A kortárs műveket angol szerzők sikerdarabjai képviselik a Szemlén: Peter Schaffer Black Comedy-ja "a leghumorosabb egyfelvonásos, amit valaha angolul írtak", Ray Cooney-tól, A miniszter félrelép és a Páratlan páros írójától ezúttal a Család ellen nincs orvosság című bohózatra esett az alkotók választása. Egy filmadaptáció is érkezik a Városmajorba, a Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada.

A Városmajori Színházi Szemle programjában a nyíregyházi, a kaposvári, a szombathelyi, a kecskeméti, a beregszászi és a székesfehérvári színház egy-egy előadását láthatják az érdeklődők, Veszprémből két előadás szerepel a válogatásban. Az előadásokat Guelmino Sándor, Jordán Tamás, Lendvai Zoltán, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur, Valló Péter és Vidnyánszky Attila rendezte.

Eperjes Károly és Kéri Kitty a Veszprémi Petőfi Színház A Tündérlaki lányok című előadásában
Eperjes Károly és Kéri Kitty a Veszprémi Petőfi Színház A Tündérlaki lányok című előadásában

A Szemle a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Black Comedy című előadásával veszi kezdetét június 15-én, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Család ellen nincs orvosság című előadásával zárul július 23-án, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel két estén is megtekinthető a Városmajorban. Külön érdekesség, hogy mindkét előadás Lendvai Zoltán rendezése.

Az előadásokat szakmai zsűri kíséri, melynek tagjai: Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa valamint Ács Viktória néző. A zsűri a Szemle végén a legjobb előadás, a legjobb férfi és a legjobb női szereplő kategóriájában oszt ki díjat.

Játék a kastélyban

A Városmajori Szemle keretében ismert és népszerű színészekkel találkozhat a közönség. Színpadra lép többek között: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Puskás Tivadar, Nyári Oszkár, Trokán Anna, Trokán Nóra, Gyuricza István, Csapó Virág, Kálmánchelyi Zoltán, Trokán Péter, Rácz József, Sághy Tamás, Oberfrank Pál, Tóth Ildikó, Egyed Attila, Hirtling István és Egri Márta.

A szervezők a közönség véleményre is kíváncsiak: a nézők a legjobb előadásra az interneten voksolhatnak a szemle ideje alatt, a http://szabadter.hu oldalon.

A Városmajori Színházi Szemle programja:
1) Peter Shaffer: Black Comedy - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása (rendező: Lendvai Zoltán) - június 15.
2) Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Guelmino Sándor) - június 20.
3) Cigánytábor az égbe megy - Kaposvári Csiky Gergely Színház (írta és rendezte: Szőcs Artur) - június 22.
4) Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - Szombathelyi Weöres Sándor Színház (rendező: Jordán Tamás) - június 25.
5) Szigligeti Ede: Liliomfi - Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Vidnyánszky Attila) - június 27.
6) Kisfaludy Károly: Csalódások - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Valló Péter) - július 2.
7) Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté - Kecskeméti Katona József Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Rusznyák Gábor) - július 6.
8) Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság - Székesfehérvári Vörösmarty Színház (r. Lendvai Zoltán) - július 18. és 23.