György

Fidelio Színházi Est: Csalódások

2013.07.02. 10:14

Programkereső

Kisfaludy Károly gazdag drámai munkásságának legsikeresebb vígjátéka Valló Péter rendezésében látható július 2-án a Városmajorban.

A Csalódások Kisfaludy Károly utolsó befejezett, többfelvonásos vígjátéka. Ahogy az a Színházi kalauzban olvasható, a gazdag és fordulatos bonyodalommal, eleven és változatos jellemekkel, árnyalt társadalmi vonatkozásokkal teli darab első előadása 1829-ben volt Kassán. Ettől kezdve egész a 19-20. század fordulójáig állandó műsordarabja volt a magyar színházaknak,

A darab főhőse Lombai, az uradalmi intéző, ki nagyra törő terveket sző: gazdag és előkelő partit szán fiának és nevelt lányának is, és az, hogy a fiatalok szeretik egymást, a zord atyát nem hatja meg. Sőt nem elégszik meg a gyerekek sorsának elrendezésével: boldog-boldogtalant igyekszik összeboronálni egymással.

Trokán Anna a Csalódásokban
Trokán Anna a Csalódásokban

Hogy a nagy manipulátor vagy a szerelem diadalmaskodik, kiderül a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékából, melyben Nyirkó István, Kovács Gergely, Halas Adelaida és Trokán Anna is fellép. Az előadás a Városmajori Színházi Szemle keretében látható.