Béla

Elkezdődött a gyulai Shakespeare Fesztivál

2013.07.05. 10:25

Programkereső

Kilencedik alkalommal rendezik meg Gyulán a Shakespeare Fesztivált július 4. és 15. között világhírű produkciókkal, a legjobb magyar előadásokkal, fókuszban a Hamlettel és a szonettekkel.

Az első Hamlet-bemutató pénteken lesz, a művet Bocsárdi László rendezte. A Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös bemutatóján a főszerepeket a sepsiszentgyörgyi színház vezető művészei játsszák: Hamletet Mátray László, Claudiust Pálffy Tibor, Poloniust Szakács László, Gertrudot D. Alba Annamari alakítja. Az előadást július 6-án és 7-én este is láthatja a közönség - mondta Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója.

Szalontay Tünde
Szalontay Tünde

A bemutató előtt, délután Shakespeare-szonettek hangzanak el a várszínház kamarateremében Mándy Ildikó Társulatának előadásában. A fesztivál keretében péntektől vasárnapig a vár előtt utcaszínházi előadásokat láthat a közönség.

Július 8-án este szonettek hangzanak el a neves magyar zenészekből és afrikai énekesnőből álló W. H. együttes előadásában. Másnap Zsótér Sándor rendezésében mutatják be a Hamletet a Színművészeti Egyetem hallgatóinak vendégjátékában a Tószínpadon, ahol a nézők rendhagyó módon a színpadon is helyet foglalhatnak. Az előadás előtt Tony Richardson Hamlet-filmjét vetítik le.

ifj. Vidnyánszky Attila Hamlet szerepében - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 2. nap
ifj. Vidnyánszky Attila Hamlet szerepében - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 2. nap

Július 10-én, szerdán a Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékot láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában. A produkció előtt Franco Zeffirelli Makrancos hölgy című filmje lesz látható.

Július 11-én, csütörtökön szonettek, szerelmes dalok csendülnek fel a híres angol kontratenor, Nicholas Clapton és a neves magyar énekes, Birta Gábor előadásában Purcell, Haydn, Liszt és Schubert szerzeményeiből. A két énekest a nemzetközi karriert befutott zongorista, Balog József kíséri zongorán. Ugyanezen a napon a Robert Wilson rendezte Hamletmasina című filmet vetítik - részletezte a programokat az igazgató. A Shakespeare Fesztivál július 15-én, neves külföldi produkciók vendégjátékával fejeződik be.