Konrád, Tivadar

Nyáresti komédiázás Aquincumban

2013.07.05. 09:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és legyen ott A nőuralom július 13-i előadásán az Aquincumi Múzeumban! Arisztophanész komédiáját az Óbudai Nyár programjainak keretében mutatják be.

Az Aquincumi Múzeum romkertjének meghitt, kicsi teátruma ad otthont Arisztophanész vérbő, szókimondó komédiájának. Az athéni nők csellel magukhoz ragadják a hatalmat, és új törvényeket hoznak. Az abszurdumig vitt komikus helyzetekben nagyszerű női és férfi karakterek sora próbál eligazodni a feje tetejére állított világban. Arisztophanész szokása szerint nemcsak mulattat, de mélyen el is gondolkodtat.

Az athéni komédiaköltőt, Arisztophanészt a komédia kiemelkedő alakjának tartották már az ókorban is. A jeles komédiaversenyeken négyszer nyerte el az első, háromszor a második és egyszer a harmadik díjat. Negyvennégy komédiát írt, ezekből tizenegy maradt fenn. Sikerének, egyéni hangvételén és máig érvényes mondanivalóján túl, rendkívüli humora lehet a kulcsa.

A nőuralom
A nőuralom

A nőuralom Athénban játszódik, ahol a nők csellel magukhoz ragadják a hatalmat, és új törvényeket hoznak. Az abszurdumig vitt komikus helyzetekben nagyszerű női és férfi karakterek sora próbál eligazodni a feje tetejére állított világban. Miután a nők elfoglalják a Tanácsot, új korszak köszönt Athénre. Az új törvények szerint minden közös, a javak is, a nők is.

A vaskos humorral megírt komédiában Arisztophanész szokása szerint nemcsak mulattat, de mélyen el is gondolkodtat. Az előadást Papp János rendezi, a főbb szerepekben Borbás Gabi, Földes Eszter és Mihályfi Balázs látható.

Amennyiben július 11-én 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, esélye lehet rá, hogy partnerével tekintse meg A nőuralom július 13-i előadását az Aquincumi Múzeumhoz tartozó Romkerti Színházban.

Kérdésünk: Mi a címe Papp János utazásairól szóló önálló előadássorozatának?