Konrád, Tivadar

Krúdy és a Nyugat

2013.07.16. 13:37

Programkereső

Krúdy Gyula életművét feldolgozó felolvasó-színházi sorozat második, az író és a Nyugat viszonyát bemutató estjét július 18-án tekinthetik meg az érdeklődők az Óbudai Társaskör kertjében.

Krúdy Gyulának számos írását közölte a Nyugat, mégsem tartozott a folyóirat állandó munkatársai közé. Vendég volt mindenütt, ahogyan az életben is. Az Óbudai Társaskör irodalmi estje Krúdy és a Nyugat szerzőinek kapcsolatát mutatja be, az író és a kortársak szavaival, kis történetek, emlékek felidézésével, sok humorral, nem kevés nosztalgiával.

Krúdy Gyula
Krúdy Gyula

Az Óbudai Társaskör felolvasó-színházi sorozatát rendező színművészeti egyetemista, Székely Kriszta elmondta: "húsz éves koromban hatalmas mennyiségű Krúdy-kötetet kaptam ajándékba, akkor szinte faltam őket, és elementáris erővel hatottak rám. Most újra rácsodálkozom, hogy milyen jó Krúdyt olvasni, minden megmozdul, eleven, élő lesz tőle. Ha az ember este Krúdyval fekszik le, másnap még a tojásos galuska is jobban esik. Úgy látom, két titkot tud. Az életben levés örömét, és a szép dolgok szeretetét. Ezt kell megtanulnunk tőle, mert ez csodálatra méltó dolog."

A Vendég a Nyugat asztalánál c. előadásában közreműködik Bezerédi Zoltán és Mészáros Béla, továbbá a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar.