Béla

Weöres mozdony és témavonat érkezik Tusványosra

2013.07.22. 09:58

Programkereső

A Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor rendezvénysorozata lesz. A Weöres mozdony a menetrend szerinti 404. számú Corona vonattal 2013. július 22-én 16:40-kor indul a Budapest-Keleti pályaudvarról, és másnap reggel 8 órára, a tábor nyitónapjára érkezik Tusnádfürdőre.

A Weöres mozdonnyal Tusnádfürdőre érkező járat témavonatként működik majd, Weöres Sándor verseiből tartunk felolvasást Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint a Békéscsabai Színház színészei, Csomós Lajos és Gulyás Attila közreműködésével. A felolvasáson elhangzó verseket a Weöres Sándor-életműsorozat most megjelent utolsó kötetéből, az Elhagyott versekből válogatták. A kötetben szereplő kihagyott darabok nem érdektelenek, színvonaltalanok, művészi igényességből, személyes vagy politikai okokból hagyta őket el a szerző, a felolvasásra ezekből az ismeretlen, "elhagyott" költeményekből válogattunk. A versekhez irodalomtörténeti háttérszöveget Kovács Attila Zoltán, a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője ad.

Weöres Sándor-mozdony
Weöres Sándor-mozdony

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjaival a Tusványos 24. rendezvénysorozaton a Magyar Posta Zrt. sátorban lehet találkozni - tematikus gyerekprogramokkal, valamint Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára kiadott bélyeget népszerűsítő képeslap-akcióval.

A Weöres-centenárium programjának másik helyszíne a Magyar Teátrum színházi sátor, ahol Weöres Sándor olvasósarok, valamint a költő kortársait bemutató és Weöres Sándor színházi írásait összegyűjtő válogatással várja az olvasni vágyókat. A Magyar Teátrum színházi sátorban az előadások előtt Weöres Sándor színházi témájú szövegválogatásai kerülnek majd bemutatásra. Ezeket a szövegrészleteket Dr. Steinert Ágota, a Weöres életmű szerkesztője válogatta a Versfélóra számára, melyen Császár Angéla, Kolti Helga és Németh Kristóf lesz látható.

A Magyar Teátrum Sátor programjai július 24-én kezdődnek. A három házigazda Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és Németh Kristóf, a Budapesti Játékszín igazgatója lesz. Szabó László elmondta: "Nagy öröm számunkra, hogy a fesztivál most már állandó színfoltjaként újra Erdélybe mehetünk. Szeretettel várnak minket, szeretettel megyünk. Idén is arra törekszünk, hogy minden korosztályhoz szóljunk. Legfőképp az erdélyi közönséghez, akikkel ilyenkor személyesen is találkozhatunk."

Hűvösvölgyi Ildikó
Hűvösvölgyi Ildikó

Idén is tartanak szakmai beszélgetéseket, melyeken témaként szerepel a magánszínházakban rejlő lehetőségek, a jó fesztivál és a tehetség kérdése. A beszélgetőpartnerek között művészek (Kolti Helga, Bank Tamás, Seregi Zoltán, Falusi Márton, Takács Bence) és politikusok (Pálffy István, L. Simon László) találhatók. A sátor előtt kap helyett a Magyar Művészeti Akadémia Nemzeti Színházról szóló épülettörténeti kiállítása, mely Tordai Hajnal és Juhász Tibor munkájának köszönhető.

A programok között zenés és színházi produkciók is szereplnek. Első nap Hűvösvölgyi Ildikó Kaleidoszkóp című irodalmi estjét láthatják az érdeklődők, míg este a Pribojszki Mátyás Band ad blues koncertet. Tusványoson vendégszerepel zenés-prózai darabokkal a Magyarországi Szerb Színház, a Budapesti Játékszín és a Békéscsabai Jókai Színház társulata.