Gábor, Karina, Ders

Köles Ferenc: "Várhatóan a törökök is felbukkannak"

2013.07.24. 11:00

Programkereső

Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – így lehetne körülírni a 6. Ördögkatlan Fesztivál egyik nagyon várt, már most keresett színházi programját, a Faluturistákat. A programról a fő-faluturistával, Köles Ferenccel beszélgettünk. INTERJÚ

- Nem lesznek szokatlanok az Ördögkatlanban, sőt: jól illenek majd a fesztivál hangulatához az előadásaitok, hiszen a rendhagyó színházi programok nagyon népszerűek - elég csak a fesztivál helyszínei között tavaly közlekedő Buszszínházra gondolni.

- Ennek hagyományai, interaktivitása biztos tovább él majd a Faluturistákban, talán utóbbi a lazasága mellett kicsit dramatizáltabb lesz, de nem lesz híján meghökkentésnek és meglepetésnek sem. És az egész színház "mozog" majd, a nézőtér maga a falu.

Köles Ferenc
Köles Ferenc

- A pécsi Zsolnay Fesztiválon már jól szerepeltetek a hasonló módon felépülő, Kiss Móni által kitalált Gyárturistákkal, a tavalyi és tavalyelőtti fesztivál egyik legnépszerűbb programjaként tartanak benneteket számon.

- Meglepődtünk mi is, az első előadás előtt úgy voltunk vele, hogy éppen annyira sülhet el jól, mint rosszul, akkora rohamra és népszerűségre nem számítottunk. Az ötletgazda Kiss Mónival gondoltuk tovább most megint a műsort: mi lenne, ha kimozdítva az egykori gyár falai közül, ide falura, egy teljesen más környezetbe terelnénk a turistákat.

- Mire számíthatnak a nézők? Nemcsak a dramaturgia, de a népszerű szereplők is a Zsolnay-gyárhoz kötődtek. Lehet őket importálni?

- Az interaktív színházi előadásunkon a keretet most is egy idegenvezetés adja, lesznek ismerős, komikus karakterek, de több új szereplő is felbukkan, sőt: meglepetéssel is készülünk. Középpontban Nagyharsány település és a környék történelme, története, nevezetességei és látványosságai állnak a megszokott szórakoztató, olykor mulatságos módon. Elindulunk a faluból, és a falu fölötti dombon fejezzük be, ahol jó időben nemcsak Beremendig, de a horvát hegyekig is ellátni.

- A színészi játék és a humor mellett nagyon is komoly idegenvezetői információk hangzanak el az előadáson. A korábbi előadásokon résztvevők szerint így jobban meg is ragadt egy-egy információ, mintha egy kiadványban, vagy információs táblán olvasták volna.

- Kétségkívül van egy ilyen jótékony hatása is, de azért mi elsősorban színházat csinálunk és szórakoztatni akarunk. Hogy közben ilyen hasznos dolog történik, az külön öröm. De azért nem szeretnénk elhomályosítani azok munkáját sem, akik ezt a sok információt és tudást összegyűjtötték fáradságos munkával. Nagyharsány kapcsán Kanász Imre bácsi volt óriási segítségünkre.

Gyárturisták
Gyárturisták

- Hogy zajlik a felkészülés? Szövegkönyv helyett a helytörténeti leírásokat olvassátok?

- Hetekkel ezelőtt végig jártuk Kanász Imre bácsival Nagyharsányt. Ő egy igazi tanárembertípus, falutörténész, s miközben megismerkedtünk a falu történetével, a helyi gyűjteménnyel, a nevezetességeket is végigjártuk. Nem biztos, hogy a fesztiválozók rátalálnának például erre a tárlatra, ami pedig nagyon értékes, közösségi munkával, magánadományokból épült fel. Nekem erre elkezdett kattogni az agyam, kialakult a fejemben egy nagyon laza ív, keret, vezérfonal, amit aztán a többiek töltenek majd fel tartalommal és poénokkal. Szerencsére hasonló srófra jár az agyunk. Mindenki beleteszi a közösbe a saját ötletét, poénját, ebből alakul ki az előadás. Persze ahol a helyzet megkívánja, improvizálunk. Lesznek helyi karakterek, alakok, de még várhatóan a törökök is felbukkannak.


Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadása nyomán elevenedik meg július 30. és augusztus 3. között.