Csilla, Noémi

KOMA-demokrácia a Szigeten

2013.08.01. 11:30

Programkereső

A KOMA csapata is részt vesz az idei Sziget fesztiválon: az augusztus 5-től 12-ig tartó rendezvényen a társulat a demokrácia témájával foglalkozik.

A 2007 óta folyamatosan működő, fiatalokból álló társulat megalakulása óta fontosnak tartja, hogy művészetét - a közösséggel aktívan együttműködve - a társadalom szolgálatába állítsa, és annak sürgető, aktuális témáival foglalkozzon. A társulat a fesztivál idei jelmondatából (Fesztiválköztársaság - Emigrálj egy hétre!) kiindulva a demokrácia kérdéskörét tűzte zászlajára.

Jaskó Bálint, Mohai Tamás és Herczeg Tamás - Athéni Timon
Jaskó Bálint, Mohai Tamás és Herczeg Tamás - Athéni Timon

Standjuk, azaz a KOMA Bázis - DEMO Sátor a rendezvény utolsó két napján (augusztus 10-11.) a Civil Sziget területén várja az érdeklődő fesztivál-állampolgárokat, akik a koncertek között szívesen töltenék aktív játékokkal az idejüket. A KOMA színészei interaktív, kikapcsolódást nyújtó programokkal készülnek, melyek a demokrácia témájához kapcsolódnak. A tavaly bemutatott Athéni Timonon keresztül a Társulat mind a Bázison, mind a XV. kerületi iskolákban egész évadban ezzel a témával foglalkozott. A Szigetre az volt a feladat, hogy a Shakespeare-mű által megfogant gondolatokat a fesztiválköztársaság részévé tegyék, bevonva a fesztivál közönségét.

A programok között lesz humoros helyzetgyakorlat, amelyben szavazni lehet a színészek által eljátszott, és egy adott hatalmi modellnek vagy politikai karakternek megfelelő beszédre. Lehetőség lesz bekötött szemmel egy akadálypályán végigmenni úgy, hogy egy másik ember utasításai segítik a végigjutást, vagy egy-egy politikai irányzat nézeteit képviselve a fesztiválozók akármilyen nyelven meggyőzhetik egymást és a nézőközönséget arról, miért ők állnak a jó oldalon.

Mohai Tamás és Jaskó Bálint - Athéni Timon
Mohai Tamás és Jaskó Bálint - Athéni Timon

A szervezők célja, hogy a résztvevőket játékos formában gondolkodtassák el arról, miként élik meg állampolgárságukat saját országuk demokráciájában - legyen az magyar, vagy bármely más nemzeté - olvasható a közleményben.