Ervin

Olaszországban próbál a Maladype

2013.08.04. 13:30

Programkereső

A társulat "rontás anatómiájának" jegyében próbálja új produkcióját, a Macbeth/Anatómiát. A független csapat augusztus végéig tartózkodik Fara Sabinában, a Teatro Potlach kolostorból színházzá alakított épületében, ahol a Macbeth-téma tabu területeit és rejtett tartalmait kutatják az elmélyülésre alkalmas különleges környezetben.

A Trafóval koprodukcióban készülő előadás, melynek bemutatója szeptember 6-án, 7-én lesz Budapesten, Macbeth kettős személyiségének növekvő és aláeső fázisait tanulmányozza. A Macbeth/Anatómia összművészeti esemény, ahol a szakrális irónia a színészek nyers és dinamikus játéka által profanizálódik.

Lendváczky Zoltán
Lendváczky Zoltán

Balázs Zoltán, a darab rendezője egy olyan szexuális és diabolikus erők által mozgatott világot szeretne létrehozni, melynek középpontjában az "(im)potencia" és a "(meg)rontás" fogalma áll. Az Erosz és Thanatos által determinált Macbeth-történet szavakon túli világának rejtett dimenzióit irányító nyers ösztönök befogása a rendező elképzeléseinek legfőbb mozgatóereje.

A Maladype művészei az olaszországi próbaidőszak alatt olyan aktív alkotóteret kísérelnek meg létrehozni, ahol a játszók nem a megszokott, átélő színészi magatartásban, hanem a térbe kiterítve, a mozgás-cselekvés rendszerében teszik plasztikussá a szereplők belső szándékait, vívódásait, magasabb realitáshoz való viszonyait. A színészek pontosan felépített közös munkája és a próbafolyamat kreatív energiáinak összpontosítása által olyan "más-világot" próbálnak teremteni, amely nagyszámú asszociációs teret nyithat meg mind az alkotók mind a nézők számára.

Olaszországban próbál a Maladype csapata
Olaszországban próbál a Maladype csapata

A hazai és nemzetközi koprodukciós partnerek támogatásával létrejövő előadásban Katus György szobrász több alkotása és Üveges Péter gitár dizájner egyedülálló hangszerkollekciója is látható és hallható lesz. Az előadásban fellép Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Petrik Andrea, Szűcs Péter Pál és Tankó Erika.