Csilla, Noémi

Véget ért a Gyulai Várszínház jubileumi évada

2013.08.13. 11:00

Programkereső

A kerek évfordulóhoz méltó sikerrel zárta az ötvenedik évadot a Gyulai Várszínház. A közönség ötven nap alatt hetven programot láthatott, közülük harminc ingyenes műsort június 22. és augusztus 10. között - közölte Gedeon József igazgató.

A várszínház mellett működő Művészeti Tanácsadó testület augusztus 12-én hozta nyilvánosságra a jubileumi évadot értékelő jelentését. A művészekből, támogatókból és a gyulai önkormányzat képviselőiből álló testület szerint az idei évad előadássorozata rendkívül változatos volt, a műsorok széles réteg érdeklődését célozták meg.

Gyulai Várszínház
Gyulai Várszínház

A nyári várjátékokat az ingyenes műsorokkal együtt 26 ezer néző látta 2013-ban, az eladott jegyek száma 9500 volt, ami hasonló a tavalyi adatokhoz. A Gyulai Várszínház idén várhatóan 180 millió forint költségvetéssel zár decemberben, ebből a pályázatokon elnyert összeg 87 millió forint volt, a többi bevétel a jegyek értékesítéséből és egyéb támogatói pénzekből származik - tette hozzá Gedeon József.

Négy új bemutatót tartottak: Shakespeare Hamlet című drámáját Bocsárdi László rendezésében láthatta a közönség, felolvasószínházi előadás keretében Egy világhírű kisváros: Gyula címmel Krasznahorkai László darabját mutatták be. A várszínházban látható volt a Beatles története is a Bors Őrmester Árva Szívek Klubjának Zenekara segítségével, a negyedik produkció ősbemutató volt: Zalán Tibor A fáklya elalszik című drámáját Csiszár Imre vitte színpadra. Ez a darab a gyulai vár 1566-os védelméről kiírt pályázat nyertes alkotása volt.

Caligula helytartója (FÜGE, fotó: Puskel Zsolt)
Caligula helytartója (FÜGE, fotó: Puskel Zsolt)

A várjátékokon az ismert hazai előadók mellett külföldiek is felléptek, Európából és a tengerentúlról, összesen tíz országból. Az idei évadban öt ingyenes fesztivált is rendeztek, köztük a Shakespeare fesztivált, melyre minden évben az előző évad legizgalmasabb hazai és nemzetközi Shakespeare-előadásait hívják meg. A középpontban mindig valamely Shakespeare-mű vagy egy ehhez kapcsolódó kérdés áll, ahogy ez alkalommal a "nagymonológok" és a Hamlet. Zsótér Sándor nem ismer határokat: földön, vízben, levegőben rendez, vele beszélgettünk Hamlet-rendezéséről, amelyet ide kattintva olvashat.

A dzsessz és blues fesztivált rangos hazai és nemzetközi fellépőkkel rendezték meg, hetedik alkalommal tartották meg az irodalmi humorfesztivált és volt Körösvölgyi Sokadalom fesztivál is a vár körül. Mint elhangzott, sikert aratott Székely János Caligula helytartója című darabja, a Szegedi Kortárs Balett előadása, a Carmina Burana, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje.