György

Premier: Állampolgári ismeretek

2013.08.15. 12:10

Programkereső

Tengely Gábor rendezésében mutatnak be fiatalokról szóló darabot Zsámbékon augusztus 15-én, melyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem végzős és negyedéves hallgatói játszanak együtt.

Egy 2004-es dráma Mark Ravenhilltől, a Shopping and fucking szerzőjétől, ami bár a felszínen a drogokról és a szexualitásról szól, fő kérdései a 17-18 évesek identitáskeresése, a közösséghez tartozás és az - akár egy osztályban is modellezhető - társadalmi berendezkedés működése.

Ivanics Tamás
Ivanics Tamás

A Tengely Gábor rendezte produkció hangneme vállaltan nyers, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és klipek világát idéző. Mark Ravenhill 2004-ben írt darabja a londoni Nemzeti Színház felkérésére született. Az Állampolgári ismeretek (Citizenship) alcímmegjelölése szerint "színdarab fiatal színészek számára".

A darab főhőse Tom, egy érettségi előtt álló fiú, az ő identitáskeresésének története a mű, amely feltárja Tom kapcsolatrendszerét, bemutatja belső vívódásait. A főszereplő mellett a teljes osztályközösség aktív részese a cselekménynek. A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és a klipek világát idéző. A Tengely Gábor és Boronkay Soma dramaturg által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet is nagyobb hangsúlyt kap.

Spiegl Anna, Ivanics Tamás
Spiegl Anna, Ivanics Tamás

Vásárhelyi Nóra, a Zsámbéki Színházi Bázis új vezetője korábban elmondta: a 30. évadban több előadás foglalkozik a fiatalokat érintő problémákkal és a kisebbség helyzetével. Az idei évad célja új közönségréteg megszólítása, elsősorban a középiskolás korosztályt szeretnék bevonzani. Mint mondta, a Mark Ravenhill darabjából készülő előadás a Manna Egyesület tehetséggondozó programjának keretében készül el.

A Zsámbéki Színházi Bázis honlapja szerint az előadást a következő évadban a Stúdió K Színházban játsszák tovább. Az alkotók szándéka szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben láthatják a produkciót, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig - szakemberek vezetésével - speciális foglalkozásokat terveznek.

Spiegl Anna, Ivanics Tamás
Spiegl Anna, Ivanics Tamás

A darabot Markó Róbert fordította. Az előadásban Ivanics Tamás, Spiegl Anna, Fige Attila, Mohácsi Norbert, Viktor Balázs, Krajcsi Nikolett, Gergely Rozália és Kerkay Rita játszik a Tanár szerepét alakító Pál András, a Jósnőt játszó Nagy Mari és a Férfi szerepét megformáló Bercsényi Péter mellett.

A Manna Egyesület és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadását az augusztus 15-i, csütörtöki bemutatót követően pénteken és szombaton is láthatja a közönség.