Ervin

Elhunyt Julie Harris amerikai színésznő

2013.08.26. 09:20

Programkereső

Nyolcvanhét éves korában meghalt a New York-i Broadway egyik legsikeresebb színésznője, aki öt Tony-díjat is elnyert legjobb színésznőként és egy hatodikat is odaítéltek neki különleges életművéért 2002-ben.

Szívszélhűdés érte augusztus 24-én a massachusettsi West Chathamban lévő otthonában - jelentette be Francesca James színésznő, Harris családjának barátja. Mintegy hatvan éven át tartó karrierje során Harris igen sokoldalú színésznő volt. Az 1925-ben született Harris színészi karrierje 1945-ben kezdődött a Broadwayn. Számos kisebb szerep után már huszonnégy évesen hírnevet szerzett magának a The Member of the Wedding című darabban, és ekkor nyerte el első Tony-díját Carson McCullers megformálásért.

Részlet az Édentől keletre című filmből:

Ő alakította először Sally Bowles alakját Christopher Isherwood Berlin Stories című regényének színpadi adaptációjában, az I Am a Camera című színműben 1951-ben, amelyből 1966-ban készítették el a színdarab musicalváltozatát Kabaré címen. 1976-ban Emily Dickinsont játszotta a 19. századi amerikai költőnő életéről szóló The Belle of Amherst című színdarabban, amiért Tony-díjat kapott.

Több mint 30 filmben is közreműködött, köztük az Édentől Keletre című alkotásban 1955-ben Abrát, a Káint ábrázoló Cal szerelmesét alakította. Calt James Dean játszotta a filmben. Harris ott volt Elizabeth Taylor és Marlon Brando oldalán Tükörkép egy aranyos szempárban című filmben is.

Julie Harris
Julie Harris

Oscar-díjra is jelölték a The Member of The Wedding filmadaptációjában nyújtott alakításáért. Harris háromszor kapta meg a televíziós Emmy-díjat. A színésznő azonban mindig azt vallotta, hogy a színház az ő "temploma". "Nem habozok kimondani, hogy Istent a színházban találtam meg" - hangoztatta egy interjúban.