Hella

Shakespeare klasszikusok az Urániában

2013.09.04. 15:58

Programkereső

Hamarosan folytatódnak a színházi közvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A londoni National Theatre Live és a Shakespeare's Globe On Screen 2013/14-es évadjában tizenkét előadás szerepel, két kivétellel mind klasszikus Shakespeare mű, ezzel is tisztelegve a szerző születésének 450. évfordulója előtt, melyet 2014-ben ünnepel a színházi világ.

A Globe on Screen évad Shakespeare V. Henrik című művével kezdődik szeptember 12-én, melyet a National Theatre Live évadnyitó élő közvetítése, az Othello modern környezetbe helyezett új produkciója követ szeptember 26-án. Az évad során olyan további klasszikusok láthatók az Uránia mozivásznán, mint a Macbeth, a Hamlet, a Vízkereszt, vagy amit akartok, A makrancos hölgy, a Coriolanus, a VIII. Henrik, a Rómeó és Júlia és az Ahogy tetszik. A hamisítatlan brit kiejtéssel megszólaló előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, műfordítások alapján készített magyar feliratokkal.

V. Henrik
V. Henrik

Az évad első előadása, az V. Henrik című királydráma a háború megpróbáltatásait és a béketeremtés kihívásait ábrázolja, történelmi háttere az 1415-ös angol hadjárat hadjárat. A felújított Globe színházat ezzel az előadással, a híres "Ó, Tűzmúzsát!" kezdetű kórusidézettel nyitották meg 2008-ban. A darab bravúros nyelvi leleménnyel idézi meg a "fából készült, O alaprajzú teátrum", azaz a Globe színpadán az udvarban, a kocsmákban, a hadihajókon és a harcmezőkön történteket.

A címszerepet Jamie Parker alakítja, akit a Prince Hal-beli IV. Henrik (2010) első és második részében láthattuk a főszerepben, illetve a londoni National Theatre The History of Boys előadásában, ami később a Broadwayre, majd a filmvászonra került.

Kérdésünk: Melyik ország ellen folytatott angol hadjárat szolgált Shakespeare V. Henrik című műve történelmi hátteréül?

A 2013. szeptember 10-én 12 óráig helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel tekinthetik meg az V. Henrik élő közvetítését szeptember 12-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.