Fülöp, Evelin

Tizenegy bemutató a Rózsavölgyi Szalonban

2013.09.10. 11:00

Programkereső

A második teljes évadát kezdő kulturális színtér első premierjét szeptember 17-én tartják Ábel és Eszter címmel, amely a 150 éve született Gárdonyi Géza kevéssé ismert regényéből készült, Léner András rendezésében.

A darabválasztásnál fontos szempont, hogy minél több olyan művet mutassanak be, amelyet hazai színpadokon még nem játszottak - mondta Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapító művészeti vezetője a szeptember 9-én megtartott sajtótájékoztatón. A premierek sorát nyitó ősbemutató szereplői: Danis Lídia, Őze Áron, Pogány Judit és Gula Péter.

Danis Lídia, Pogány Judit, Gula Péter és Őze Áron az Ábel és Eszter c. előadásban
Danis Lídia, Pogány Judit, Gula Péter és Őze Áron az Ábel és Eszter c. előadásban

Őze Áron így mesélt az általa megformált karakterről: "Eleinte haragudtam rá, most viszont már elfogult vagyok Ábellel szemben, mert egyre inkább rájövök, hogy ő tényleg annyira szerelmes, hogy néha nem veszi észre, hol van a lábtörlőség és a szerelem között a különbség. Ugyanakkor olyan támaszt ad Eszternek, ami egy férfinek kutyakötelessége. Az első pillanattól kezdve az a célom, hogy ebből a teszetosza, kicsit szerencsétlen alakból valamifajta férfit faragjak, akinek az esendőségét nem dühvel, hanem szeretettel és megértéssel szemléljük." (A szereplőkkel készült interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.)

"Maga a történet nagyon időtálló. Két ember találkozik, és már az első pillanatban tudják, hogy egymásnak rendelte őket a sors, és annak ellenére, hogy mindig valamilyen akadály gördül eléjük, amit nem tudnak elhárítani, türelmesen várnak egymásra. Ugyan közben kénytelenek élni az életüket, és egy másik családot alapítani, de lelkileg egy pillanatra sem szakadnak el egymástól. Ez ma ugyanúgy megtörténhet. Legfeljebb mások az akadályok" - mondta a készülő előadás kapcsán a Gárdonyi-művet színpadra ültető Selmeczi Bea. A vele és Léner András rendezővel készült interjút itt olvashatja.

Tom Kempinski Magyarországon kevéssé ismert angol drámaíró Távolsági szerelem című műve arra keresi a választ, megszülethet-e a szerelem egy férfi és egy nő között, ha elválasztja őket az Atlanti-óceán és csak telefonon érintkeznek egymással. Az előadást október végén tűzik műsorra Tóth Ildikó és Lukács Sándor előadásában. A rendező: Szántó Erika.

Lukács Sándor és Tóth Ildikó a Távolsági szerelem c. előadás olvasópróbáján
Lukács Sándor és Tóth Ildikó a Távolsági szerelem c. előadás olvasópróbáján

Thomas Mann Halál Velencében című művének dramatikus feldolgozásában novemberben szerepet kap Benjamin Britten utolsó, a novella alapján készült operája. Az előadást Réczei Tamás rendezi, alkotótársai Falusi Mariann, Kőszegi Ákos és Szamosi Donáth. Ugyancsak novemberben lép pódiumra Meddig mehetek el?! - Olcsó vászonkötésű, mókás rémtettek című önálló estjével a szalonban a 75 éves Sándor György humoralista.

Jerome Kilty sokat játszott, Kedves hazug című darabját, amely G.B. Shaw Nobel-díjas ír drámaíró és egy angol színésznő, Mrs. Campbell több mint negyven éves levelezéséből keletkezett, Nádasdy Ádám újrafordította. A darab Tisztelt hazudozó címmel december 10-től látható a Szalon műsorán Valló Péter rendezésében, Jordán Tamás és Molnár Piroska előadásában.

Rózsavölgyi Szalon
Rózsavölgyi Szalon

Az elmúlt évadban a Rózsavölgyi Kiadó által 1912 és 1940 között kiadott dalokból és korabeli kabarétréfákból, jelenetekből, újságcikkekből készítettek összeállítást. Az idei válogatásban A legvidámabb barakk címmel az 1945-1989 közötti időszak legismertebb slágerei és legkedveltebb kabaréjelenetei elevenednek meg Kalmár Tibor rendezésében. Az estet László Ferenc szerkeszti, a zenei irányító Szilassy Nelly, színpadra lép Csobot Adél, Kovács István és Józsa Imre.

Az évad második felében, januárban mutatják be Forgách András Szorul a hurok - A Oktogontól a Kútvölgyi útig egy Pobjeda hátsó ülésén című művét a szerző rendezésében. A színmű Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének két fejezete (Egy úri ház, Szorul a hurok) alapján íródott, fellép benne Takács Kati, Kiss Diána Magdolna és Stohl András.

A Gyilkosság telefonhívásra című Alfred Hitchcock-thriller alapjául Frederick Knott azonos című színdarabja szolgált, amely évekig nagy sikerrel futott a Broadway-n. Az izgalmas krimit most Dicső Dániel rendezi Szervét Tiborral a főszerepben, a bemutatót 2014. február 28-án tartják.

Márai Sándor írására, A szegények iskolájára épül a jövő áprilisi bemutató, amelyet Sediánszky Nóra ír színpadra. Az előadásban fellépő egykori műkereskedőt Mucsi Zoltán, a színészi ambíciókat dédelgető, lecsúszott "éjszaka szépét" Stefanovics Angéla kelti életre. A rendező: Árkosi Árpád. Az évad egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik május elején Émile Ajar (Romain Gary) Előttem az élet című, 1975-ben megjelent kultikus regényének kamaraszínházi változata. Lőrinczy Attila adaptációja négy főalakra szűkíti a szereplők körét. Alföldi Róbert, az előadás rendezője valamennyi figurát 70 év körüli színészekre osztotta, így Momót, a 14 éves arab kisfiút Margitai Ági formálja meg.

Könnyű préda
Könnyű préda

Az évad utolsó premierjét május végén Réthly Attila rendezi. Hindi Brooks amerikai írónő Romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt. Ugyancsak Réthly Attila jegyzi a júliusban Szentendrén bemutatott Könnyű préda című komédiát. Lőrinczy Attila darabja, amely a Szentendrei Teátrum és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közös projektjeként valósult meg, ősztől felkerül az Átrium Film-Színház műsorára. (Az előadásról született kritikánkat ezen a linken találja.)

A színházi bemutatók mellett a Rózsavölgyi Szalonban idén is folytatódnak az irodalmi és zenei programok. Továbbra is havonta jelentkezik majd a Pár-beszéd zenével és irodalommal című sorozat, ahol az irodalom és a zene kapcsolata áll a középpontban. A kötetlen beszélgetéseket felolvasások és színpadi produkciók színesítik. Az idei első program október 1-jén a Tercina Együttes Ragasztott szonettkoszorú című estje lesz.

Bársony Bálint
Bársony Bálint

Újra találkozhat a közönség Bársony Bálinttal és zenész barátaival. A Rózsavölgyi Crossover október 21-i vendége Bebe és Gergely Éva. Beindul a Rózsavölgyi Classic is, ahol a klasszikus zenei élet hazai kiválóságai lépnek fel, emellett havonta megújuló képzőművészeti kiállítások, talkshow-k, könyvbemutatók, és gyerekprogramok teszik teljessé a kínálatot.