Eszter, Eliza

Reflex - A Szputnyik alkotói nyilatkoztak

2013.09.30. 16:00

Programkereső

Augusztus eleje óta tartanak a Szputnyikban a Reflex című darab próbái. A társulat (nagyjából) a régi, az alkotócsapat viszont teljesen új: a mozgást Hegymegi Máté készíti, a szöveget Závada Péter írja, az előadást Kovács D. Dániel rendezi. Utóbbi kettővel olvasható interjú a Szinhaz.hu oldalán.

A Szinhaz.hu cikkéből:

A Nyitrai Színházi Fesztivál részeként készülő előadás kapcsán Kovács D. Dániel rendező elmondta: "Hat »vasfüggönyön inneni« országban dolgozó színházi csapatot kértek fel, hogy készítsenek előadást a titkosrendőrség, a megfigyelések témakörében. Egy bukaresti, egy krakkói, egy prágai, egy drezdai és egy pozsonyi társulat mellett mi képviseljük Magyarországot."

Pető Kata és Jankovics Péter
Pető Kata és Jankovics Péter

A darab szerzője, Závada Péter úgy nyilatkozott, nagyon örült a felkérésnek, ám egyúttal izgult is, mivel még soha nem dolgozott történelmi témájú anyaggal. "A téma nagyon tágnak tűnt, noha az biztos volt, hogy ha a magyar kontextust vizsgáljuk, akkor a Rákosi- és a Kádár-éra az, amiben érdemes gondolkodni. Ez viszont egy olyan korszaka a történelemnek, ami máig erős hatással van a mindennapokra. Sokan, akik ebben az időszakban szenvedtek vagy épp valamelyik kegyetlen rezsimet építették, még élnek. Vagy ha ők nem is, a gyerekeik biztos. Ingoványos talaj" - nyilatkozta a szerző.

A produkcióban felhasznált történetekről szólva a rendező kifejtette: "Nyilvánvalóvá vált, hogy egy olyan történetmagot kell találni, amiben arról lehet beszélni, hogy mindannyian máshogyan érzékeljük ugyanazt a valóságot, hogy többféle legitim olvasat létezik azonos történések során. Fiatal vagyok ahhoz, hogy utólag egy kor fölött ítéletet mondjak, sokkal jobban érdekel az a történet, ahol erről a fajta bizonytalanságról lehet beszélni."

A teljes interjút tartalmi partnerünk, a Szinhaz.hu oldalán olvashatják.