Emma

Elhunyt Patrice Chéreau

2013.10.08. 17:00

Programkereső

A francia film-, színházi és operarendező hatvannyolc éves korában, hosszú betegség után, tüdőrákban hunyt el.

Chéreau színházi rendezői karrierje már tizenéves korában elindult, első filmje az 1976-os Az orchidea húsa című thriller volt Charlotte Rampling főszereplésével. 1994-ben, a cannes-i filmfesztiválon mutatták be az Isabelle Adjani és Daniel Auteuil főszereplésével, Alexandre Dumas regényéből készült, Margó királyné-t, amely elnyerte a zsűri díját, a Medici Katalint alakító Virna Lisi pedig a legjobb színésznő díját kapta.

Patrice Chéreau
Patrice Chéreau

Karrierje során egyetlen angol nyelvű filmet rendezett, a 2001-es Intimitás-t, amely elsősorban Kerry Fox és Mark Rylance explicit szexjeleneteiről lett ismert. A filmet a berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjjal tüntették ki. Utolsó filmje a 2009-es Hajsza volt Romain Duris és Charlotte Gainsbourg főszereplésével.

Francois Hollande francia elnök "az egyik legnagyobb francia művészként" emlékezett meg Patrice Chéreau-ról, aki "világszerte Franciaország büszkesége" volt. Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester közleményben emlékezett meg a "csodálatos képzelőerővel és látásmóddal megáldott rendkívüli művészről", Jack Lang volt kulturális miniszter pedig "meglepő, szikrázó tehetségét" méltatta.

Az operaszínpadon Chéreau Pierre Boulez-vel közösen állította színpadra a Ringet a bayreuthi fesztivál 100. évfordulója alkalmából; ennek az előadásnak köszönhette világhírét. Együtt dolgozott Baremboimmal a Wozzeck bergi színpadra állításában 1992-ben, Daniel Hardinggal Mozart Cosí fan tutte operájának rendezésében 2005-ben és Boulez-val Janácek A holtak háza című operájának színrevitelében.

Rendezői tevékenysége mellett időnként színészkedett is, szerepelt többek közt Michael Mann Az utolsó mohikán-jában, Andrzej Wajda Danton-jában és Michael HanekeFarkasok ideje című filmjében is. Éveken keresztül próbált csinálni egy Napóleon-filmet Al Pacinóval, de ez sosem valósult meg.


Forrás: Szinhaz.hu