Gábor, Karina, Ders

Fodrásznő a Nemzetiben

2013.11.04. 14:30

Programkereső

A hazai és nemzetközi fesztiválsikerek után november 4. és 6. között három alkalommal a Nemzeti Színházban látható a Fodrásznő. A pergő, dinamikus, szórakoztató, ugyanakkor drámai és elgondolkodtató előadás 2010-ben elnyerte a POSzT legjobb előadásának járó díját.

A produkció - amely a darab magyarországi ősbemutatója - a világszerte egyre keresettebb kortárs orosz drámaírás egyik új remekén, a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szövegen keresztül, magyar nyelven és magyar színészek tolmácsolásában a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg.

Szűcs Nelli és Trill Zsolt a Fodrásznő c. előadásban
Szűcs Nelli és Trill Zsolt a Fodrásznő c. előadásban

A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá, amely minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni.

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit gogoli groteszkséggel ábrázolja Medvegyev drámai szövege - mondja Kozma András, a Fodrásznő fordítója és az előadás dramaturgja.

Viktor Rizsakov a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a "Kiszlorod" (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, színházi pedagógus, aki Moszkva egyik legendás intézményében, a Csehov nevét viselő Művészszínházban dolgozik, tanít.

Szűcs Nelli a Fodrásznő c. előadásban
Szűcs Nelli a Fodrásznő c. előadásban

A Fodrásznő 2010-ben elnyerte a POSzT legjobb előadásának díját, a címszereplő Szűcs Nellinek pedig a legjobb női alakításért járó elismerést ítélte oda a Maszk Színészegyesület. A produkció vendégszerepelt Sepsiszentgyörgyön a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálén, Minszkben a Panorama Fesztiválon és az oroszországi Jaroszlavl Volkov Fesztiválján, 2013 szeptemberében a kijevi GogolFesten.