Vince, Artúr

Kiosztották a Nagymama-díjat

2013.12.08. 14:45

Programkereső

Az idei elismerést Grisnik Petra és Váncsa Gábor színművészek vehették át december 7-én este a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

A díjat 2011-ben alapította Molnár Piroska, a Csiky Gergely Színház korábbi Kossuth-díjas művésze, a nemzet színésze, aki december 6-án megkapta a Prima Primissima Díjat is.

Molnár Piroska a Prima Primissima Díj átvételekor
Molnár Piroska a Prima Primissima Díj átvételekor

A Nagymama-díjat minden évadban a színház névadója, Csiky Gergely (1842 -1891) születésnapjához kötődő ünnepségen adják át egy fiatal színésznek és egy színésznőnek támogatásként, munkájuk elismeréseként.

Molnár Piroska 1971 és 1978, majd 1984 és 2002 között játszott a kaposvári színházban, ahová azóta több vendégszerepre is visszatért, és ahol 2012-ben örökös taggá választották. A Nagymama-díjat a Nagymama című Csiky Gergely-darab címszerepéért kapott gázsijából alapította. A kétmillió forinttal létrehozott alapítvány örökbetét kamatából részesülnek évente a kitüntetett helyi fiatal színészek.

Váncsa Gábor, Rátóti Zoltán igazgató és Grisnik Petra a Nagymama-díj átadásán
Váncsa Gábor, Rátóti Zoltán igazgató és Grisnik Petra a Nagymama-díj átadásán

Nagymama-díjjal első alkalommal Czene Zsófia és Takács Géza, tavaly a betegségéből felépült Tóth Nóra és Fándly Csaba színészi teljesítményét jutalmazták, idén pedig Grisnik Petra és Váncsa Gábor kapta az elismerést. A díjról egy négytagú kuratórium dönt: az alapító Molnár Piroska, Rátóti Zoltán, a színház igazgatója, Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője és Győri László vállalkozó-mecénás.