Konrád, Tivadar

Fidelio Színházi Est: A tanú

2013.12.14. 14:40

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a legendás magyar film színpadi változatát december 20-án a Thália Színházban, Csányi Sándorral a főszerepben! Bacsó Péter kultfilmjéből Hamvai Kornél írt egész estés darabot a Thália számára, amely Balikó Tamás rendezésében kel életre.

1949-et írunk. A hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz. Pelikán tisztességes és elkötelezett forradalmár, hisz, összefog, egyetért és áldozatot vállal. Valahol mégis elvéti a lépést, és erre rámegy a munkája, a barátja, a háza és az élete.

Leghelyesebb gyorsan túllépni ezen, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Szerencsére az új világ Pelikán nélkül is dübörögve épül tovább. Az események menete felgyorsulóban, határ a csillagos ég. Még bölcs vezérünk, Bástya elvtárs, a forradalmi igazság letéteményese is elfárad néha: "Tréfásan azt szoktam mondani, hogy én is ember vagyok."

A tanú - Thália Színház
A tanú - Thália Színház

Balikó Tamás, az előadás rendezője kiemelte, az 1969-ben készült film minden emblematikus mondata elhangzik az új darabban. Mint elmondta, itt a hatalom gyakorlója és a kiszolgáltatott egyén, a kisember viszonya adja a témát. "Ennek összes bornírt, mulatságos, de fájdalmas és igaz jelensége elemző módon tárul fel" - tette hozzá.

A Thália Színház saját produkciójaként létrehozott előadásban Csányi Sándort Pelikánként, Szombathy Gyulát Bástya elvtárs szerepében, míg Pindroch Csaba Virág elvtársként láthatja a közönség. Mellettük Hunyadkürti István, Szabó Győző, Szegezdi Róbert, Müller Júlia és Kovács Vanda is fellép.

A tanú - Thália Színház
A tanú - Thália Színház

Amennyiben 2013. december 18-án 16 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, lehetősége van partnerével megtekinteni A tanú című előadást 2013. december 20-án 19 órától a Thália Színházban.

Kérdésünk: Ki alakította Pelikán Józsefet az 1969-es filmben?