Konrád, Tivadar

95 éves a világ legidősebb aktív színésze

2013.12.16. 15:20

Programkereső

Radu Beligan román művész a világ legidősebb színésze, a rekordot a világrekordokat jegyző Guinness is hitelesítette a hétvégén.

A legidősebb aktív színész címét Beligan december 15-én Jean Anouilh Az egoista című darabjával ünnepelte, amelynek főszerepében 330. alkalommal lépett színpadra Bukarestben. A színész 1937-ben a Bűn és bűnhődés színpadi változatában debütált. A közönség megszerette zengő hangját, karakteres vonásait és metsző tekintetét. Nyolcvan darabban játszott, továbbá harminc filmben és számos televíziós produkcióban szerepelt 75 éves pályafutása során.

Radu Beligan
Radu Beligan

A vasárnapi előadáson a Guinness-rekordot elismerő dokumentum átvételét követően kijelentette, hogy csupán a közönség szeretetének köszönheti mindazt, amit elért.

A színészmatuzsálemet, aki szombaton ünnepelte 95. születésnapját, a belvárosi Metropolis Színház igazgatóján kívül a bukaresti polgármester, Sorin Oprescu is köszöntötte, aki "nemzeti kincsnek" nevezte a művészt, majd jó egészséget és további sok születésnapot kívánt neki.