Konrád

Meghalt Helyey László

2014.01.03. 12:00

Programkereső

A Jászai Mari-díjas színművész életének 66. évében január 3-án, pénteken hunyt el - tudatta az Újszínház az MTI-vel.

Helyey László 1948. május 21-én született Budapesten. Pályáját 1968-ban amatőr színészként kezdte az Universitas Együttesben. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz, 1978-ban a Nemzeti Színházhoz, 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely, 1986-től a Pécsi Nemzeti, egy év múlva a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1989-1992 között újra Kaposvárott játszott, majd a Budapesti Kamaraszínház tagja lett.

Helyey László
Helyey László

A Magyar Színházművészeti Lexikon sokoldalú, markáns egyéniségű karakterszínészként jellemzi. Fontosabb szerepei között található Pozzo (Godot-ra várva), Cyrano de Bergerac (Cyrano), Lvov doktor (Ivanov), Tevje (Hegedűs a háztetőn), Don Quijote (La Mancha lovagja), Bandi, a ló (Állatfarm), Versinyin (Valahol Oroszországban), Öregasszony (Sírkő és kakaó).

Már főiskolásként filmezni is kezdett: Köcsög Pistát játszotta A törökfejes kopjában, szatirikus szerepet alakított a Bástyasétány '74-ben. Az Akli Miklós című Mikszáth-adaptációban Ferenc császár volt, majd Csáky gróf az Érzékeny búcsú a fejedelemtől című filmben. Szerepelt a Hajnali háztetők (1986), a Szamba (1995) és a Honfoglalás (1996) című filmekben. A televízióban eljátszotta a Volpone egyik főszerepét is. Helyey László 1991-ben vehette át a Jászai Mari-díjat, 2012-ben a Gyulai Várszínház részesítette Havasi István-díjban.

Helyey László Mátyás király szerepében
Helyey László Mátyás király szerepében

Helyey László mintegy félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, emellett kedvelt szinkronhang: az ő hangján szólal meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedik című filmben, valamint Michael Gambon magyar hangját is adta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

A színművész az Újszínház társulatának tagja volt, A gyertyák csonkig égnek, a Vendégség, a Bolondok grófja és az Országjáró Mátyás király című előadásokban játszott. Helyey Lászlót az Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.