Konrád

Premier: A borbély

2014.02.01. 12:45

Programkereső

Különleges helyszínen, egy belvárosi üzlethelyiségben láthatja a Katona József Színház és az Orlai Rodukciós Iroda legújabb bemutatóját a közönség. Az előadás premierjét február 2-án tartják.

A produkció Tolnai Ottó Végeladás című művéből készült, amely egy pesti kisember elmúlásának történetét meséli el, hátteréül pedig a vérzivataros 20. századi közép-európai történelem szolgál. Az előadáshoz, amelyben Bán Jánost láthatja a közönség, a Kossuth Lajos utcában, a Puskin mozi mellett egy használaton kívüli üzlethelyiségben rendeztek be borbélyüzletet.

A borbély c. előadás jelenete
A borbély c. előadás jelenete

A darabot rendező Hudi László elmondta: azért választotta a rendhagyó helyszínt, mert arra törekednek, hogy közvetlen kommunikáció alakulhasson ki a színész és a közönség között. Az utcára nyíló üzlethelyiség lehetőséget ad arra, hogy nemcsak a darab nézői, de az utcán arra járók is a történet résztvevőivé váljanak kissé. Már a próbák ideje alatt kialakult a kommunikáció a külvilággal: a járókelők meg-meg álltak, betértek a boltba.

Mint mondta, vállalták azt, hogy az emberekhez való közelkerüléssel minden látszik, nem lehet csalni, hazudni. Az egyszemélyes előadás alatt a színész számára nincs pihenés, százszázalékos energiával kell jelen lennie minden pillanatban, hiszen minden apró rezdülésre reagálnia kell.

A rendező arról is beszélt, hogy a közönség tagjait úgy kezeli, mintha a színész partnerei lennének. A nézőket azonban nem éri semmilyen atrocitás, nem provokációról van szó, passzívan is végignézhető darab, de megvan a lehetőség a közvetlen kapcsolatteremtésre.

Bán János
Bán János

A produkcióhoz Tolnai Ottó darabját átdolgozták, egy mellékszereplőből lett az előadás főszereplője. Az eredeti mű főhőse egy öregember - Csömöre bácsi -, aki a halálra készül és különböző tárgyait eladogatja. Imre Zoltán és Hudi László átdolgozásában a mellékszereplő borbély alakjára forgatták át az öregember figuráját. A borbély pedig nemcsak a tárgyakat gyűjti, hanem a történeteket is, a mi kelet-európai történeteinket - tette hozzá a rendező.

Az előadásban a színész valódi borbéllyá változik át, Bán János ehhez borbélytréningen vett részt a próbák alatt, amelyen valódi, régimódi borotválást tanult. Az arra vállalkozó nézőket meg is borotválja az előadás során. A vállalkozó kedvű nézők a szervezes@katonaszinhaz.hu emailcímen jelentkezhetnek a produkcióra, számukra 50 százalékos kedvezményt biztosít a színház a jegyárból.

A borbély a Katona József Színház, a Mozgó Ház Alapítvány, az Orlai Produkció és a Természetes Vészek Kollektíva együttműködésében jött létre, az alkotótársak között megtalálható Szűcs Edit jelmez- és Árvai György díszlettervező is.