Gertrúd, Patrik

Seress Zoltán: "Ki kell bírni"

2014.02.05. 11:20

Programkereső

A színház bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt vesznek le ideiglenesen több előadást a Bárka repertoárjáról, továbbá az új bemutató próbafolyamatát is fel kellett függeszteni. A döntés okairól a színház igazgatóját kérdeztük. INTERJÚ

- A hétfőn kiadott közleményben bizonytalan jogi és gazdasági helyzetet említ. Mit takar ez pontosan?

- Jelenleg a színház átadás-átvételének bonyolult és hosszadalmas folyamata zajlik, amelynek rengeteg együtthatója van. Ennek az egyik állomása az, hogy tavaly december 18-án a VIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete meghozta a határozatot, miszerint átadja a magyar államnak a Bárka Nonprofit Kft.-t. Innentől kezdve az MNV Zrt. felelős a vagyonkezelésért. A VIII. kerületi önkormányzatnak el kell küldenie a vonatkozó papírokat az MNV Zrt. felé, akik elvégzik a cég átvilágítását, és amikor ez megtörtént, onnantól a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium lesz a Bárka Színház fenntartója.

Seress Zoltán
Seress Zoltán

2012-ben kaptunk a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól 70 millió forintot, ami akkor fantasztikus dolog volt, mert az akkori nehézségeinket jelentősen megkönnyítette. Elkezdtük az együttműködést, és a 2013-as évre is volt köztünk egy megállapodás. De azt mindenki tudta, hogy csak utófinanszírozásról lehet szó, mivel ez nem központi költségvetés. Az előző évek alacsony támogatottságát persze ez sem tudta kiegyenesíteni, de ezt nem is vállalhatta a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium. Szigorúan az volt a cél, hogy az akkori helyzetet próbáljuk meg szinten tartani és kezelni.

Jelenleg a 2014-es évi költségvetésben ott szerepel a minisztérium költségvetésében a Bárka Nonprofit Kft., 178,9 millió forinttal. Azonban ez addig nem érhető el, amíg nem a minisztérium a színház fenntartója, tehát amíg a vagyonátadás le nem zajlik. Ez a jogi helyzet azt a gazdasági helyzetet vonta maga után, hogy nekem, mint ügyvezetőnek, a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény értelmében a hitelezők érdekeit kellett figyelembe vennem. Tehát amikor azt közöltük, hogy bizonyos előadásokra ideiglenesen nem lehet jegyet vásárolni, akkor én a törvényi kötelezettségemnek tettem eleget. Jelenleg biztonsággal csak olyan előadást tartunk műsoron, amire nagy nyugodtsággal azt lehet mondani, hogy ezek esténként pozitív szaldóval végeznek.

- Korábban arról is szó volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is részt vállal és beszáll a színház finanszírozásába.

- Nem, az EMMI nem vehet részt ebben, mivel a szóban forgó költségvetési tétel már átkerült az Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumhoz. Mint kulturális intézménynek, továbbra is lehetőségünk van viszont pályázni az EMMI miniszteri keretének terhére, amelynek szétosztásáról a miniszter úr dönt.

Bárka Színház
Bárka Színház

- Nemcsak előadásokat nem tartanak meg, de egy készülő bemutató próbafolyamatát is felfüggesztették. Erre miért volt szükség?

- Ezt azért kellett megtenni, mert a Bárka Színház mostani bizonytalan helyzetében addig nem vállalhatok kötelezettséget egy készülő produkcióra, amíg a pénzügyi háttér nem biztosított, és nem értünk a jogi procedúra végére. Ebben a helyzetben nem láttam arra garanciát, hogy akár a díszlet, akár a jelmez esetében a kitűzött, február végi időpontra képesek leszünk ezt finanszírozni. Ez most felelőtlenség lenne, de meg fogjuk találni a módját, hogy a produkciót bemutassuk.

- Többször nyilatkozta, hogy a Bárka Színház alulfinanszírozott. Ez a 178,9 milliós támogatás biztosítani tudja a színház kiegyensúlyozott működését? Korábban 250 millió forintot fogalmazott meg reálisnak.

- Igen, mi mindig ezt az összeget jeleztük mindenhol. A 178,9 millió forintos támogatás - ahogy az a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól is elhangzott - egy kiindulási alap, és amikor elkezdjük az együttműködést, a költségvetés megvizsgálása után foglalkoznunk kell azzal, hogyan tudunk egy optimális helyzet felé közelíteni.

- Mikorra várható, hogy a színház helyzete rendeződik?

- Nem merek erre dátumot mondani, fölösleges lenne vaktában beszélni, de nem tartom valószínűnek, hogy elhúzódna május-júniusig.

A Bárka Színház társulata
A Bárka Színház társulata

- Milyen a légkör a színházban, meg kellett nyugtatni a társulatot?

- Hamarosan kezdődik a társulati ülésünk, ahol beszélni fogok velük. Ehhez most nagy türelem kell, meg kitartás. Kétségtelen, hogy mindenkinek extra energiájába kerül, hogy ezen átjusson, nekem is, de ezt ki kell bírni. Ha nem tettem volna meg ezeket a lépéseket az előadásokkal kapcsolatban, akkor lenne csak igazán nehéz a helyzet.

- A bérekre jut pénz?

- Munkavállalók esetében ez kötelezettség, ezért prioritás. De a mostani helyzetben alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy milyen fizetési kötelezettségünknek tudunk eleget tenni a törvényesség figyelembe vételével. A szállítói tartozásokat viszont nem lesz könnyű kiegyenlíteni.

- A színház beolvadt a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, önök pedig bíztak a függetlenségük megőrzésében és egy mellérendelő viszony kialakításában. Hogyan fest ez jelenleg?

- Kezdetben sok kérdőjel volt bennem, de ma már egy nagyon jó dolognak tartom, és mindenki részéről, akivel együttműködünk, rendkívüli nyitottságot tapasztalok. Ebben a pillanatban szabadon választható tárgyként a drámafoglalkozás benne van az egyetem programjában, és a közigazgatástudományi karról van negyvenkilenc hallgató. Ha a campuson belül valóban ki lehet alakítani egy erős kulturális központot, aminek a színház a szíve, az nagyon jó perspektíva lenne a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.