Timót, Xénia

Fidelio Klasszik: Hirtling, Majsai-Nyilas

2014.02.21. 09:25

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 22-i adásában hallható lesz még Kondor-Szilágyi Mária kurátor is.

Szikora János rendezésében mutatta február 15-én mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a My Fair Lady-t. Higgins professzor szerepében Hirtling Istvánt láthatja a közönség, aki 30 éves jubileumát is ünnepli ezzel, valamint, a Fösvény című darabbal. A My Fair Lady eredetije Shaw Pygmalion című drámája, amelynek bemutatója 1956-ban volt a Broadway-n, majd a hatalmas színházi sikert még zajosabb filmsiker követte George Czukor jóvoltából. Hirtling Istvánt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy vajon a sok-sok színházi és filmes feldolgozás közül, amely világszerte jellemzi a My Fair Lady-t évtizedek óta, melyik a kedvence, amelyik igazán nagy hatással volt rá, de arról is beszél a művész, hogy Higgins professzor karakterébe, egyfajta archetípusába - amely a nőkre különös, távoli, furcsa lényként tekint - hogyan tudta transzformálni a színművész saját, ettől teljesen eltérő személyiségét. A kétrészes beszélgetésből az is kiderül, mi az, amit szeret és mi az, amit kifejezetten elutasít Higgins jellemében, viselkedésében, és arról is szó esik, hogy miért fontos a közönséget újszerű elképzelésekkel, mélyebb lelki és szellemi tartalmakkal kiszolgálni egy-egy szerep megformálása során.

Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)
Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)

Kevesen tudják az elsősorban prózai színészként ismert Majsai-Nyilas Tündéről, a Vígszínház művésznőjéről, hogy a színészmesterség mellett komoly táncos múlttal is rendelkezik. Az Állami Balettintézetben eltöltött négy évet követően a tánc fővárosában, Moszkvában tanult Igor Moszjejev tánciskolájában. Mégse lett belőle táncos, de emiatt egyáltalán nem csalódott, ma is szívesen jár az Operaházba gyermekeivel, egy ideje pedig maga is ismét megmutathatja tánctudását a Vígszínház A lovakat lelövik, ugye? című előadásában. Gyerekkori balettcipőről, az első fellépésről és egyéni produkciókról is kérdeztük a művésznőt.

Majsai-Nyilas Tünde
Majsai-Nyilas Tünde

A Műcsarnok projektgalériájában az iráni származású Shirin Neshat két videóinstallációja látható a múlt hét óta - egészen április 27-ig. A számos díjjal - többek között a Velencei Képzőművészeti Biennále Arany Oroszlánjával, illetve a világ jobbá tételéért legtöbbet tevő művésznek odaítélt Kristály Díjjal - jutalmazott művésznő először mutatkozik be önálló tárlattal a fővárosban. Vallásról, erőszakról és hatalomról szóló munkái az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, illetve az iráni nők helyzetére reflektálnak. A kiállítás kurátorával, Kondor-Szilágyi Máriával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.