Gertrúd, Patrik

Philip Seymour Hoffman emlékére

2014.02.27. 10:10

Programkereső

Színműírói díjat alapítottak a február elején elhunyt amerikai színész emlékére. Az évi 45 ezer dollárral járó elismerést az írót megrágalmazó The National Enquirer finanszírozza egy peren kívüli megegyezés eredményeként - írta a The New York Times.

A lap keddi cikkében részletesen beszámol a díj alapításának körülményeiről, amely a színész barátja, David Bar Katz nevéhez fűződik. Katz a The New York Timesnak elmesélte, hogy tizenöt éve ismerte meg Hoffmant filmes barátain keresztül, de akkor váltak közeli barátokká, amikor gyerekeik ugyan abba a Greenwich Village-i iskolába kezdtek járni.

Hoffman halála előtti utolsó SMS-ét Katznak küldte, amelyben kérte, hogy menjen át hozzá kosármeccset nézni. Katz csak késő este olvasta el az üzenetet és már nem érte el a színészt. Másnap ő találta meg lakásában.

Philip Seymour Hoffman Az ügynök halála c. előadásban a Broadway színpadán
Philip Seymour Hoffman Az ügynök halála c. előadásban a Broadway színpadán

A most létrehozott Amerikai Színműíró Alapítvány (American Playwriting Foundation) évente egy még meg nem jelent drámát fog jutalmazni 45 ezer dollárral. Hoffman elkötelezett művészi útkeresésének emlékére az elismerés a Relentless Award (Hajthatatlan Díj) elnevezést kapta.

A díjat az Enquirer és annak kiadója finanszírozza. Burstein nem árulta el pénzügyi részleteket a peren kívüli megállapodásról, de annyit elmondott, hogy az összeg elegendő lesz az eljövendő években a jutalom kiosztására.

Katz azért döntött a színműírói díj mellett, mert mint mondta: sokszor beszélgettek arról, milyen tragikus, hogy a színműírók nem tudnak megélni a munkájukból. A díjat odaítélő válogatóbizottságban Katzon kívül Eric Bogosian, John Patrick Shanley és Jonathan Marc Sherman írók vesznek részt.