Beáta, Izolda, Lea

Óbuda idén is a kultúra városa lesz

2014.02.28. 14:00

Programkereső

Szabadtéri programokkal, kulturális eseményekkel és évfordulókhoz kapcsolódó megemlékezésekkel várja idén is az érdeklődőket Budapest történelmi kerülete. A Flórián mozit a tervek szerint az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon.

"Bátran nevezhetjük Óbudát a kultúra városának" - hangsúlyozta Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a városrész éves kulturális programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón. Az önkormányzat kulturális programokra szánt tavalyi kiadása meghaladta az éves költségvetés három százalékát. A kerület vezetése összesen mintegy 800 millió forintot fordított kultúrára. Az összeg magába foglalja az új intézmények kialakítását és a felújításokat is.

Óbuda Napja - Kék Duna Szalonzenekar
Óbuda Napja - Kék Duna Szalonzenekar

Az idei programokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a kiállítások és a koncertek mellett az elmúlt év tendenciájához hasonlóan több szabadtéri program szerepel a kínálatban. Mint kiemelte, az év egyik fontos célkitűzése a kerület meglévő épületeinek fenntartása és fejlesztése, emellett pedig új szolgáltatások és intézmények létrehozása. Ennek keretében az óbudai Fő téren egy új kulturális információs központot alakítanak ki és két új, idősek számára fenntartott klub működtetése is szerepel a tervek között. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon. A tervek szerint megkezdődik a Zichy-kastély északi szárnyának fejlesztése is, ahol főleg kortárs művészeti programok kapnak majd helyet.

Az évfordulók közül a holokauszt-emlékévről kiállításokkal és koncertekkel emlékeznek meg, az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából pedig a kerület háborús szobrait és emlékeit állítják helyre. A gázgyári lakótelep százéves évfordulójára is több programot kínálnak, és a tervek szerint megkezdődik a területet fejlesztése is - tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat költségvetéséből felújítják a kiscelli kálváriánál lévő Golgota-szoborcsoportot és megújul a kerület zsinagógája is.