Emőke

Szállodaszínház - nem csak szállóvendégeknek

2014.03.03. 12:00

Programkereső

Komplex élményt kínál az egyik legpatinásabb hazai szálloda, a Danubius Hotel Gellért: az újra megnyitott kamarateremben színházi előadással, majd ezt követően gyertyafényes vacsorával várják a kultúrára éhes közönséget. Tekintse meg GALÉRIÁnkat!

A világon egyedülálló műfajt indít útjára március első hétvégéjén Budapest egyik legszebb szállodája, a Gellért. Mint arról a szervezők beszámoltak, a közel százéves épület falai közt "megbúvó" impozáns méretű Zeneterem renoválása során merült fel, hogy a zene mellett színházi előadások is helyet kapjanak.

"A Gellért első emeletén a korábban zeneteremnek épült, de a háború után méltatlanul bútorraktárnak használt nagytermet pár éve újítottuk fel" - mondta el Fekete Marcell, a szálloda igazgató-helyettese az alkalmanként akár 150 fő befogadására is alkalmas teremről. "Terveink szerint nem csupán a színház műfaját ültetjük egy eddig nem megszokott helyszínre a Vasuta Fröccs támogatásával, de teljesebbé téve az estet, a Gellért Söröző kiváló konyhájának háromfogásos vacsoráját is kínáljuk a teátrum-élmény mellé".

A szervezők lapunk érdeklődésére elmondták, nem csupán a szálloda vendégeit várják, hanem céljuk a Gellért kapuinak kinyitása a szélesebb közönség felé. "Elsősorban a színház, ha úgy tetszik, a színházba járó létforma szerelmeseit szólítjuk meg, azokat, akik örömmel veszik, hogy a színjátszó helyekben nem bővelkedő Buda ezen a téren is új színt nyújt, nem beszélve a patinás Gellért épületének vonzerejéről" - fejtették ki.

A programok összeállításán egy színészekből, színházi szakemberekből és kulturális menedzserekből álló csapat dolgozik. A tervek szerint havonta legalább egy előadásnak ad majd helyet a Gellért, de a hely annyira inspiratív volt azoknak a színházi embereknek, akiknek eddig megmutatták, hogy akár több előadást is tarthatnak majd - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Az első premierre március 6-án kerül sor. Thuróczy Katalin Macskalépcső című darabját Sztárek Andrea rendezésében adja elő Szitás Barbara és Mezei Léda. Az előadás két nő drámai találkozása. Ahogy megismerik egymást, egyre szorosabbá válik az a kapocs, amely összeköti, és egyben szét is választja őket. Sorsuk egyetlen közös pontban metszi egymást, ekörül forog jövőjük, életük. "Profán gondolati tangó a szerelem, szeretet, érzelmi válságok, szánalmas emlékek és kirobbanó indulatok között. Torz - vagy nagyon is valóságos - tükörképe két szenvedélyes életnek. Meglehet, a tükörből saját arcunk néz vissza ránk" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A Szállodaszínház emellett tárgyal már kész produkciókról is, amelyeket a hely adottságaihoz alakítanának majd, de számítanak arra is, hogy lesznek még olyan előadások, amelyek a hely szellemének inspirációja révén születnek majd meg.

"Alapvetően az a cél, hogy egy összetett élményt nyújtsunk, aminek a színházi előadás csak egy része, persze egy nagyon fontos része" - mondták el a szervezők, hozzátéve, hogy arra törekednek, hogy a színház-szeretők egy egész estés, a színház és az a köré szerveződő programok adta komplex estét élvezhessenek, amelynek része lehet egy könnyű ital az előadás előtt, vagy azt követően egy kellemes vacsora, mindezt egy egyedi helyszínen. Az előadásokra kétféle jegyet árulnak: kizárólag az előadásra szólót és vacsorával kiegészítettet.

A finanszírozásról elmondták, a szálloda egyelőre javarészt saját forrásaiból finanszírozza a költségeket, amelyek nagy részére fedezetet nyújt az eladott jegyekből befolyt bevétel, de hosszú távon kulturális támogatásra vagy együttműködő partnerekre is szükség lehet. Az első előadáshoz támogatóként már csatlakozott a Prémium Hungaricum védjegyes Vasuta Palackozott Fröccs. "Alapvetően persze nem a profitszerzés a cél, hanem hogy »tartalommal« töltsük meg a Gellért falait, ami erősíti a majd' százéves  patinás épület kulturális értékeit, s igyekszünk az árakat is úgy alakítani, hogy  becsalogassuk a kultúraszerető közönséget, tervünk szerint a fiatalokat is" - tájékoztattak a szervezők.

Arra a felvetésre, hogy már létezik hasonló előadástípus vacsoraszínház néven, a szervezők elmondták: "A Szállodaszínház alapvetően más, mi nem játszatjuk a közönséget, hanem - ha úgy tetszik - a színházba járás »polgári életformáját«, annak elemeit kínáljuk a Gellért adta »díszletekben«. Furcsa azonban, hogy a gondolkodás során felmerült - anélkül hogy ismertük volna - a »gyilkosság a vacsorán« ötlet. Úgy látszik, a Gellért ezt is inspirálja és ezért nem kizárt, hogy lesz közös jövőnk."