Beáta, Izolda, Lea

Kincsem - Vágta és nyerítés a Thália színpadán?

2014.03.06. 17:00

Programkereső

A veretlen versenylóról szóló darabot mutat be április 5-én a Thália Színház a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az 1870-es években játszódó, történelmi hűséggel megírt művet Bereményi Géza jegyzi, aki egyben az ősbemutató rendezője is. GALÉRIA

A produkcióról csütörtökön a Kincsem Parkban tartott sajtótájékoztatón Bereményi Géza felidézte, hogy a Kincsem-témával eredetileg egy filmproducer kereste meg. A témához akkor kapott igazán kedvet, amikor elolvasva a róla szóló könyveket, és megállapította, hogy reménytelen egy olyan telivérről írni - legalábbis filmet és színdarabot -, amely 54 futamban indult és mind az 54-et megnyerte. "Hol itt a konfliktus, amely minden filmnek és színdarabnak a hajtóereje?" - tette fel a kérdést, hozzáfűzve: akkor jött rá arra, hogy a történetnek az emberekről kell szólnia, akik szorosan körülvették Kincsemet.

Így a legendás lóhoz legközelebb álló négy embert választotta ki, és a tulajdonos-tenyésztő, a tréner, a zsoké és az istállófiú történetének nézett utána. A versenylovat rengeteg találgatás, homály, legenda vette körül, amelyekkel ezt az egyszeri csodát próbálták megmagyarázni.

A Kincsem körül lévők mind maguknak tulajdonították a csodát - mondta az író, hozzátéve, hogy a szereplők személyes összecsapásai, vitái, konfliktusai hajtják a darabot, amely arról szól, hogy mi történik az emberekkel, amikor az életükben megjelenik a csoda. "Egy biztos, azoknak az embereknek, akik Kincsem közelében voltak, az élete tökéletesen megváltozott".

A "csodaló" körüli "körtánc" egészen az utolsó nagy futamig tart. Bár az események részben a versenypályák környékén játszódnak, a futamok izgalmairól, az eredményekről csak a szereplők reakcióiból értesülhetünk. Minden darabnak van egy központi figurája, amely olykor meg sem jelenik a színen. Ez a szereplőket mozgató, a konfliktusokat okozó rejtélyes háttérfigura ebben a darabban Kincsem, ő az, aki valamiféle túlvilági erőt képvisel - mutatott rá a rendező, aki a Fidelio kérdésére hozzátette, állandóan jelen lesz a ló, de láthatatlanul.

A vendéglátó Kincsem Park marketingigazgatója, Pécsi István felidézte: Kincsem 1874-ben született és 1876-ban kezdett versenyezni, számos európai győztes futam után legfontosabb versenyét négyévesen futotta Angliában. "Bizonyította, hogy az őshazában is egy fantasztikus versenyló. Olyan rekordot állított fel, amelyet mind a mai napig nem tudtak megközelíteni sem. 54 start 54 győzelem, olyan veretlenségi sorozat, amelyet mai versenytechnikával is elképzelhetetlen utolérni" - mondta.

Kincsem pályafutását ötévesen fejezte be, négy szezont versenyzett betegség nélkül, mondta, hozzátéve, hogy ezután anyakancaként voltak nagyon jó ivadékai is, de egyikük sem érte őt utol. A versenyló 1887-ig élt.

A csütörtöki sajtótájékoztatón jelen volt Kincsem trénerének, az angol Robert Heps-nek az ükunokája, Hesp József is, aki mesélt felmenője életéről, kitérve rá, hogy egy idő után tökéletesen megtanult magyarul, ám alföldi parasztos kiejtéssel. Robert Hesp szerepében Szombathy Gyula, a feleségeként Molnár Piroska lesz látható.

Az előadásban a lótenyésztő Blaskovich Ernőt Gáspár Sándor alakítja, aki elmondta, Blaskovich életében az egyik legnagyobb tragédia - amely egyben a legnagyobb áldás is - maga a ló volt. Ez a tökéletesség az, amihez akaratlanul is folyton megpróbálta magát mérni - fejtette ki a színész.

Zichy Margit grófnőt Gubás Gabi formálja meg. Mint arra a színésznő rávilágított, a grófnő rendkívül akaratos és öntörvényű volt, aki azt a csínyt is megengedte magának, hogy megpróbált férfiruhában, férfi névvel elindulni az úri lovasok éves versenyén.

Kincsem zsokéját, Maddent Vida Péter alakítja, aki megjegyezte, abban az időben főként angolok ülték meg a versenylovakat, Maddan pedig bizonyos források szerint másodvonalas zsokénak számított, de itthon az élvonalhoz tartozott, és gyakran hangoztatta, hogy saját tudásának köszönhetően ért el Kincsem jó eredményeket. Ezt később az élet cáfolta meg, amikor a versenyló más zsokéval is tudta hozni kiváló formáját.

Mellettük Mohai Tamás, Pindroch Csaba, Szegezdi Róbert, Egri Bálint, Mészáros András, Kovács Vanda, Mészáros András és Hunyadkürti István is látható a színdarabban.