Emőke

Egy pesti lány

2014.05.05. 11:00

Programkereső

Förster Vera önéletírása alapján állított színpadra monodrámát Szántó Erika. Az egyszemélyes produkció Olasz Ági előadásában látható.

Förster Vera, a Londonban nemrégiben elhunyt magyar pszichológus önéletírásából egy jellegzetes huszadik századi életút bontakozik ki: a gyermekkor kis drámái, a kamasz évek tragikus és tragikomikus eseményei - egy polgárlány mindennapjai. Mintha korosztálya emlékkönyvében lapozgatnánk, vagy régi fényképeket húznánk elő egy albumból. Aztán hirtelen minden megváltozik: 1944 rémképei kerülnek elő a valamikori pesti kislány múltjából, hogy szembesítsenek bennünket saját közös múltunkkal.

Olasz Ági
Olasz Ági

Förster Vera műve 2009-ben jelent meg először Londonban. Budapesten 2012-ben adták ki Kapaszkodj címmel. Látásmódja egy részletekre érzékeny, öniróniával rendelkező pszichológusé, aki írói erővel teremti újra hősét: gyermeki énjét, a vadul lázadó kétségbeesett kamaszlányt, s a halál közelébe került fiatal felnőttet. Önmagát.

Az eredeti mű tovább kíséri írója sorsát az ötvenes évek sötétségébe, '56 viharos napjaiba, s azokba az emberformáló esztendőkbe, amikor a nagyszerű pszichológus, Mérei Ferenc tanítványaként maga is szakmája mestere lett. Nagyszerű, tanulságos olvasmány, nemzedéke sorsának igaz krónikája.

"Egy okos gyerek alaposan meggondolja, hogy mikor és hová születik. Az 1924-es év Budapestjén, a Márton utca 23. nem a legjobb választás volt."

A színpadi változat olyan monodráma, amely valódi próbatétel a színésznőnek, Olasz Áginak. Nem elmeséli, hanem drámai erővel hívja életre a pesti lányt, akiből a huszadik század történelmi botránya formált hősnőt.

Az előadás legközelebb május 6-án és 8-án lesz látható a Fészek Klubban.