Konrád

Vitéz lélek Erdélyből

2014.05.09. 14:20

Programkereső

Tamási Áron darabja május 9-én Marosvásárhely frissen alakult színházi csapata, a Spectrum Színház előadásában lesz látható a Thália Színház határon túli szemléjének részeként. HANGOSCIKK

A Vitéz lélek című darabot újragondolva álmodta színpadra a rendező, Török Viola. Szöveg, színpadi játék, ének, tánc és zene szerves egésszé olvad az előadásban, a drámai szereplők mellett a Bekecs Néptáncegyüttes táncosait is láthatja majd a színpadon a közönség. (A Nemzeti Színházban ugyancsak műsoron szerepel a Vitéz lélek, Vidnyánszky Attila rendezésében, amelyről itt olvashatja kritikánkat.)

Faragó Zénó, Ritziu-Ilka Krisztina - Vitéz lélek
Faragó Zénó, Ritziu-Ilka Krisztina - Vitéz lélek

A játék és az alkotás feltétel nélküli szeretetéből és a klasszikus értékek iránti tiszteletből született a legfiatalabb erdélyi magyar társulat, a Spectrum Színház. Egy olyan kezdeményezés, amely a gyökerek megtartásával kíván kortárs módon szólni a ma emberéhez. Bár a színházalapítás gondolata már évekkel ezelőtt megfogant Török Viola fejében, megvalósulására mostanáig várni kellett. A Maros megyei Mikházán nyaranta megszervezett Csűrszínházi Napok örömteli "színházcsinálása" eredményeképpen 2013-ban megalakult Marosvásárhely első magánszínháza, a Spectrum Színház: a társulat, amely három fiatal színésznek és a Bekecs Néptáncegyüttes hat táncospárjának biztosít állandó munkát, rajtuk kívül vendégművészek vesznek részt a produkciókban.

A Spectrum Színházról és a Thália Színházban látható vendégjátékról további részleteket osztott meg a Fidelióval Benő Barna, a színház és a néptáncegyüttes vezetője: