Beáta, Izolda, Lea

Átadták a Várkonyi-díjat a Vígszínházban

2014.05.14. 13:50

Programkereső

A díjat, amelyet a műszaki és adminisztratív dolgozóknak ítélnek oda, Wiesmeyer Erik ügyelő kapta. A színház közlése szerint a Várkonyi Zoltánról, a Vígszínház legendás igazgató-rendezőjéről elnevezett díjat második alkalommal nyerte el a társulatot 21 éve erősítő ügyelőnek.

"A színház számára különösen fontos ez a díj, mert azokat a dolgozókat tudjuk így elismerni, akik nincsenek reflektorfényben, viszont nagyon sokat tesznek a színházért" - idézi a közlemény Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, aki a díjazottról úgy nyilatkozott: "kivételes színházszeretete, a színház iránti alázata miatt a kollégák is nagyra becsülik". A színház honlapján olvasható, hogy ez az egyetlen díj a színház életében, amely a műszaki és adminisztratív dolgozókat ismeri el.

Wiesmeyer Erik
Wiesmeyer Erik

Wiesmeyer Erik immár másodszor kapta meg a Várkonyi-díjat, először 2004-ben vehette át az elismerést. Kezdetben díszítő, majd kellékes volt, de már több mint másfél évtizede az ügyelőpult mögül vezényli az előadásokat. Jelenleg 9-10 produkcióban ügyel a Vígszínházban, havonta mintegy 26-27 előadást vezényel le. Legtöbbször, mintegy 800-szor A padlásban szólította színpadra a színészeket és a műszakot.

A Várkonyi-díjat a rendező-igazgató özvegye, Szemere Vera alapította 1984-ben. Azóta minden évben a színház dolgozói titkos szavazással voksolnak egy műszaki vagy egy adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára, akit Várkonyi Zoltán születésének május 13-i évfordulójához kapcsolódva tüntetnek ki.