Beáta, Izolda, Lea

Szex az osztályteremben

2014.05.15. 11:59

Programkereső

A másjus 27-én ismét a Stúdió K színpadára kerülő Állampolgári ismeretek (Citizenship) a felszínen a drogokról és a szexualitásról szól, fő kérdései azonban az identitáskeresés, a közösséghez tartozás és az – akár egy osztályban is modellezhető – társadalmi berendezkedés működése.

"Az a célom, hogy a körülöttünk levő világról írjak, arról, amiben élünk. Ez pedig gyakran azt jelenti, hogy az egyes karakterek végletes helyzetekbe kerülnek, amiben lelepleződnek" - nyilatkozta Ravenhill írói munkamódszeréről.  Ám amíg Nagy-Britanniában a darab csupán arról szól, hogy a főhős, Tom (a magyar változatban Tomi) és középiskolás korú osztálytársai felfedezik a szexualitást, a rendező, Tengely Gábor és a dramaturg, Boronkay Soma által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet fontosabb hangsúlyt kap.

A Manna tehetséggondozó programja keretében ismét végzős egyetemisták, Kaposvárról és az SZFE-ről egyaránt - kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Állampolgári ismeretek
Állampolgári ismeretek

A darab "felnőtt" szereplői méltó tanítói a fiataloknak. Az egyik epizódszerepet Nagy Mari vállalta, a Nemzeti Színház művésznője, aki életében először lép színpadra fiával, a még egyetemista Viktor Balázzsal. Aki az osztálynak - többek között - az állampolgári ismeretek tantárgyat tanítja: Pál András, a Radnóti Színház művésze. A főszereplőt elcsábító férfit alakító Bercsényi Péter a Budapest Bábszínház tagja, de számtalan független színházi produkcióban is találkozhattunk vele.

Tengely Gábor ötlete alapján kerül most először magyar színpadra Ravenhill műve, melynek témája a nemi identitástudat kialakulása, keresése, a kirekesztettség, a gyerekek egymás közti kegyetlensége - az hogy egy osztályközösség hogyan képezi le kicsiben a társadalmi berendezkedést, sémákat, feszültségeket. Az alkotók tudják, hogy kockázatot vállalnak a homoszexualitás kérdését sem megkerülő Állampolgári ismeretek bemutatójával, ami kíméletlenül szembesít a mesterségesen kialakított értékrend visszásságaival, miközben pontos, torzításmentes tükröt tart a diákok, a tanárok és az egész társadalom elé. A szerző néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozhatott: „Egy csomó dolog nyomasztó, ami a gyerekekkel az iskolában történik, de hát ilyen a tinédzserek élete." Ez Magyarországon, ahol hiába van lehetőség az azonos neműek számára is élettársi kapcsolatok bejegyeztetésére, a Nemzeti Alaptanterv figyelmen kívül hagyja a LGBTQ-jogokat, és valószínűsíthetően az erkölcstanórák keretében a szexuális felvilágosítás háttérbe szorul majd - hiánypótló Ravenhill darabjának színpadi és osztálytermi változata.

A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és klipek világát idéző. A Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 15-én bemutatatott Állampolgári ismereteket (további előadások: augusztus 16., 17.) a következő évadban nem csupán a Stúdió K-ban játsszák tovább, hanem az alkotók reményei szerint eljut középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben, a saját tantermükben tekinthetik meg a produkciót, és a fiatal színészek tapintható közelségében, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig - szakemberek vezetésével - speciális foglalkozásokat terveznek.

"Hiszünk abban, hogy bátorság nélkül nem lehet áttörés" - mondja Tengely Gábor, rendező.