Béla

A Titkaink kerül terítékre Bécsben

2014.05.19. 12:20

Programkereső

Pintér Béla és Társulata a május 18. és 21. között megrendezendő Wiener Festwochenen lép fel. A társulat nyáron Temesváron, Braunschweigben, Wiesbadenben és Bázelben is szerepel a Titkaink című darabbal.

Pintér Béla elmondta, hogy a fesztivál meghívására vasárnaptól négy alkalommal játsszák el legújabb, az évad elején bemutatott, Titkaink című produkciójukat a Wiener Festwochenen. Az előadásról szóló kritikánkat itt olvashatják.

Pintér Béla a Titkaink c. előadásban
Pintér Béla a Titkaink c. előadásban

A társulat májustól szeptemberig számos fesztiválon szerepel. Az ausztriai fellépést követően május utolsó hetében Romániában a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT) játsszák a Titkainkat. Szintén ezzel a darabbal lépnek fel Németországban a braunschweigi Theaterformen fesztiválon június 17-én és 18-án, Wiesbadenben a New Plays from Europe elnevezésű fesztiválon június 20-án és 21-én, valamint Svájcban az augusztus végén kezdődő bázeli színházi fesztiválon. A magyarországi fesztiválok közül az Ördögkatlant, a VIDOR-t és a szegedi Thealtert említette a társulatvezető, hozzátéve, hogy folyamatosan kapnak meghívásokat.

A drámaíró-színész-rendező, aki Drámák címmel tavaly megjelent kötetéért a közelmúltban vehette át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, elmondta: nem számított az elismerésre, irodalmi babérokra nem tört, a drámák megjelentetése is a kiadó ötlete volt. Mint megjegyezte, a kuratórium döntésében minden bizonnyal benne van az is, hogy mindenki méltányolja munkájukat, és azt, hogy ilyen sikere van egy olyan színháznak, amely csak kortárs magyar drámákat mutat be.

Hozzátette: abban, hogy a darabok megjelentek, közrejátszott, hogy az utóbbi években szövegcentrikusabbak az előadásaik, sokkal inkább a történetre koncentrálnak. Példaként említette a Szutyok (2010), a Kaisers TV, Ungarn (2011), A 42. hét (2012) és a Titkaink (2013) című művet. Elárulta, hogy a Saxum Kiadóval 1-2 éven belül tervezik egy újabb kötet megjelentetését CD melléklettel. A Parasztopera című előadás szövege mellett hangzóanyaga is szerepelne a kiadványban, amelyben többek között az Árva Csillag, A Soha Vissza Nem Térő és az első kötet megjelenése óta bemutatott Titkaink is helyet kapna.

Csákányi Eszter a Titkaink c. előadásban
Csákányi Eszter a Titkaink c. előadásban

Pintér Béla darabjait más rendezők, társulatok is felfedezték már: a Parasztoperát Mohácsi János kétszer is megrendezte és tervezi szombathelyi bemutatását is. A darabot Marosvásárhelyen és Temesváron is színre vitték. A Gyévuskából rendező-hallgatók késztettek egyetemi vizsgaelőadást. A Sütemények Királynője című művet a zalaegerszegi színházban játszották, emellett - miután egy lengyel drámaválogatásban is megjelent - két lengyel színház is műsorára tűzte, de felolvasószínházi formában Prágában is látható volt. A Kaisers TV, Ungarn című darabot pedig a sepsiszentgyörgyi színház mutatja be ősszel.

Pintér Béla új, készülő előadásáról is beszélt. Mint elmondta, a darab szabad asszociációs játék, a szenvedélyekről és az öregedésről szól. Egy idősödő férfi vitatkozik drogfüggő pácienseivel, később pedig maga lesz szenvedélyeinek áldozata. Egyfelől az ifjúságba, egy fiatalabb nőbe kapaszkodna, másfelől az idősödő anyja idegesíti. A történet az előző darabnál kevésbé fog a jelenkori történésekre, az aktuálpolitikára reflektálni. A zene fontos szerepet kap, afféle "halucináció-kabarét", orfeumszerű előadást képzel el. A bemutatót az Átrium Film-Színházban tartják ősszel.


A társulatról
Pintér Béla 1998-ban alapította színházát, a társulattal saját darabjait állítja színpadra és játszik is a művekben. Előadásainak elsősorban a Szkéné Színház és Átrium Film-Színház ad otthont, a társulat repertoárján 16 darab szerepel.

A rendező előadásaival számos hazai és külföldi díjat nyert el. Emellett 2002-ben Örkény István drámaírói ösztöndíjat kapott, 2003-ban Jászai Mari-díjjal, 2005-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el tevékenységét. Eredeti világlátású drámai szövegeiért 2012-ben Szép Ernő-jutalomban részesült.