Gábor, Karina, Ders

Elhunyt Pándy Lajos, a Vígszínház színésze

2014.05.19. 21:52

Programkereső

A teátrum saját halottjának tekinti a 92 éves korában elhunyt Jászai Mari-díjas művészt.

Amint a színházi közleményben írták, Pándy Lajos igazi művészember volt, színházi szerepeinek sora végeláthatatlan, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, de írt két könyvet és színdarabot is állított színpadra.
Pándy Lajos 1922. március 31-én a ma Szlovákiában található Perbetén született. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott. 1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos része lett a teátrum életében és gazdag repertoárjában. Ruttkai Évával, Feleki Kamillal és Csákányi Lászlóval játszott együtt. Csak a Vígszínházban mintegy nyolcvan szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.  

Pándy Lajos
Pándy Lajos

"Mindig nagyon korán bejött a színházba és nagyon gondosan készült. Utoljára Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művében lépett színpadra, már nyolcvan felett. Pándy Lajos igazi szellemi ember volt, különleges gondolkodó, aki számtalan alakítása mellett rádióműsorokban szerepelt, s egy ország ismerte hangját a rádióból. Művészi alázat, lelkiismeretesség és pontosság jellemezte" - emlékezett rá Marton László, a Vígszínház főrendezője a teátrum közleményében.
Pándy Lajos filmes repertoárja is igen gazdag volt, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Capek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és százhúsz hangjátékot ültetett magyarra. 2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.