Benedek

Izraeli vengédjáték a Vígszínházban

2014.05.23. 16:20

Programkereső

Május 27-én és 28-án a nemzetközi hírű izraeli Cameri Színház adja elő Joshua Sobol Ghetto című zenés színművét, Omri Nitzan rendezésében. A darab az 1984-es bemutatója után igen gyorsan világhírűvé vált, több mint húsz nyelven olvasható, és nagy sikerrel játsszák a világ minden részén.

A Ghetto a vilniusi gettó megdöbbentő történetét adja elő, ahol a zsidó üldözöttek embertelen körülmények dacára is képesek voltak kultúréletet teremteni. Színházat alapítottak, zenéltek, irodalmi esteket rendeztek. Joshua Sobol színdarabja a gettószínház megragadó történetén keresztül eleveníti meg a gettó mindennapi küzdelmeit, nemcsak egyszerűen a túlélésért, hanem ember voltuk megőrzéséért. Olyan emberekről szól, akik a legszörnyűbb körülmények, az állandó életveszély ellenére ragaszkodtak nemcsak az élethez, hanem a művészethez is, és arról a lelkierőről, amit a művészet ad az embernek és a közösségnek, megerősíti a szolidaritás érzését a legnagyobb megpróbáltatások idején is.  Az előadás a gettószínházban játszódik az egykori művészeti igazgató visszaemlékezéseként.

Ghetto
Ghetto

A Ghetto először a haifai városi színház adta elő 1984-ben, Gedalia Besser rendezésében. Omri Nitzan, a mostani előadás rendezője volt akkor a színház művészeti vezetője. Azóta 66 színházban adták elő világszerte, Vilniustól Sydneig, Tokiótol Londonig, kiváló rendezők, többek között Peter Zadek (Németország), Nicholas Hytner (Anglia), Calvin MacLean (USA), Daniel Benoin (Franciaország), Tamia Koreiyma (Japán) feldolgozásában.

70 évvel a holokauszt után egy izraeli színház Budapest központjában, a Vígszínházban adja elő a darabot héber nyelven, magyar felirattal. A Vígszínház és az izraeli Cameri Színház évek óta jó kapcsolatokat ápol, a követség is évek óta együttműködik a budapesti színházzal. A 27-i előadásra ötszáz diákot is meghívtak az izraeli külügyminisztérium támogatásával, mert fontos számukra, hogy a fiatal generáció is megismerje a történetet, átérezze a tolerancia, a nyitottság jelentőségét, és az, hogy mindenki a maga erejéből küzdjön a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen.

Ghetto (kép: David Polonsky)
Ghetto (kép: David Polonsky)

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a Cameri Színházzal való régi kapcsolatról szólva az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 25 éve a tel-avivi színház a Tévedések vígjátékával vendégszerepelt itt sikerrel, és ő maga is sok nagyszerű előadását látta a színháznak. A Ghettót különleges műnek nevezte. Mint megjegyezte, a darabot korábban Magyarországon több alkalommal is bemutatták: a budapesti Madách Színházban, Debrecenben, Kecskeméten és Pécsen is játszották.

Marton László, a Vígszínház főrendezője kiemelte, hogy a vendégjáték művészi értékek összegzése. Felidézte, hogy a darabot 1984-ben mutatta be a haifai színház, és rögtön felkeltette a színházi világ érdeklődését. A vendégjáték kapcsán további részleteket árult el a Fideliónak:

Omri Nitzan, a Cameri Színház főrendezője 2010-ben bemutatott előadásáról elmondta: a darab a holokausztról szól ugyan, de nem a halálról, hanem az életről beszél, mégpedig nagyon szenvedélyes módon. A mű egyfajta allegória, a színház, a művészetek, a szabadság, az emberi szellem, az emberség mellett tesz hitet.

Omri Nitzan
Omri Nitzan

Joshua Sobol színműve az NKA, a Fővárosi Önkormányzat és az izraeli külügyminisztérium támogatásával érkezik Magyarországra. A Vígszínház társulata ugyanebben az időben kolozsvári vendégjátékon vesz részt az izraeli Hanoch Levin Átutazók című darabjával, amely pozsonyi vendégjátékra is utazik júniusban.