György

Kerényi megint durvát mondott

2014.05.23. 10:00

Programkereső

Nagyjából egy éve történt, hogy a miniszterelnöki megbízott egy nyilvános beszélgetésen olyan kijelentéseket tett, amelyek akkor komoly felháborodást váltottak ki. Most itt az újabb eset: Kerényi Imre lehúzta a színházi szakmát, buzizott és ismét "alkirályi" viziókat sző a színészképzésről. MAGAZIN

Május 16. és 22. között tartotta meg az Újszínház az első Keresztény Színházi Fesztivált (Böjte Csaba és Tarlós István védnökségével), amelynek nyitóelőadását a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt tanára, Orbán Viktor a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottja, Kerényi Imre rendezte.

Kerényi Imre Balog Zoltánnal
Kerényi Imre Balog Zoltánnal

Az eseményhez kapcsolódó nyilvános beszélgetésen a miniszterelnöki megbízott több olyan kijelentést is tett, amely ismét lavinát látszik elindítani, akárcsak egy évvel ezelőtt. Akkor, 2013 áprilisában a Belvárosi Polgári Szalonban tartott beszélgetésen Kerényi a Nemzeti Színház kapcsán fogalmazott úgy, hogy Vidnyánszky Attila "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". A miniszterelnöki megbízott emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely "kis rabszolgákat képez". "Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz" - mondta akkor.

Az Újszínházban most ismét buzizás és a színészképzés "megreformálása" volt terítéken. Újra elhangzott, mit tenne, ha "alkirály" lenne, ám most már nem egy színházba telepítené át a színészképzést, hanem a Bárka szomszédságában épülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. "...nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Budapesten történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. Én radikális vagyok ezekben a dolgokban és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Egy évvel ezelőtt közszereplők mellett a Független Előadóművészeti Szövetség, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Színházi Társaság is tiltakozott Kerényi Imre kijelentései miatt. Most M. Tóth Géza, a budapesti színművészeti egyetem újonnan kinevezett rektora fordult levélben Orbán Viktorhoz és Balog Zoltánhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. A teljes dokumentum itt olvasható.

Kerényi Imre az Újszínházban az úgynevezett "buzilobbi" ellen is harcot hirdetett. A keresztény kultúrkör értékeit kiemelve elmondta: "...az európai művészet és a magyar drámairodalom 80 százaléka szerintem a keresztény kultúrkör terméke. Európa a keresztény gondolkodás diadala. Magyarország is az, a magyar államiság is az."

A színházi szakmát bírálva Kerényi Imre úgy fogalmazott, meg kell szabadítani a színházakat a dramaturgok és kritikusok hipnózisától és egy új úton kell elindulni. Világszinten jelenlévő problémaként említi, hogy "a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan izmus vette át az oktatási főhatalmat, amelyik erre nemet mond, és meghonosítanak (...) egy olyanfajta megközelítést, amiben a dekadencia érvényesül (...) a lényege a dolognak a köpködés, a lekicsinylés, a leszólás, a kritikai attitűd, a mindennek a kétségbevonása" - mondta a miniszterelnöki megbízott, majd kiegészítette: "Ezáltal a Mr. Senkik, a dramaturgok, a rendezők - a saját kollégáimat szidom most -, el kezdenek tudni csillogni, és aztán azzal szuperálják egymást, hogy ki tud még több rosszat mondani arra a szépre, jóra, nemesre, ami egy csomó embernek fáj."

Kerényi szerint egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.