Sándor, Ede

Szálloda padlóból színházi deszka

2014.05.27. 13:30

Programkereső

Új játszóhelyet kaphat a szabadkai Népszínház, amennyiben a szerb kormány jóváhagyja a városvezetés erre vonatkozó kérését - írta honlapján a szabadkai Pannon RTV.

A beszámoló szerint a város főutcáján található valamikori Arany Bárány Szálló épületét alakítanák át úgy, hogy az kulturális célokra is alkalmas legyen. Az épületet korábban katonai célokra is használtak, a legtöbben Hadseregotthon néven ismerik. A 845 négyzetméter alapterületű épületnek színpada és nézőtere is van, így alkalmas lenne színházi előadások bemutatására - olvasható a szabadkai önkormányzat indoklásában, amely arra is kitér, hogy amennyiben a kormány engedélyt ad rá, a város felújítaná az épületet.

Szabadkai Népszínház
Szabadkai Népszínház

A szabadkai Népszínház átépítési munkálatai 2007-ben kezdődtek meg, és a korábbi, életveszélyessé vált épületből az oszlopos homlokzati részt tartották meg. Az új épületben három játszóhely lenne: egy kamaraelőadásokra alkalmas kisterem, egy koncertterem, valamint egy nagyobb színházterem. Az épületegyüttesben kapna helyet a Népszínház szerb és magyar társulata, valamint egy esetlegesen létrehozandó horvát társulat.

A felújítási munkálatok többször is megakadtak a pénzhiány miatt, így az eredetileg 2011-re tervezett átadás azóta is késik. Az építkezések megkezdése óta a szabadkai Népszínház két társulata egy korábban moziteremként működő helyiségben tartja előadásait. Amennyiben a város megkapja az engedélyt az új játszóhelyre, a magyar és a szerb társulat párhuzamosan is tudna próbálni, illetve előadásokat tartani.