Konrád, Tivadar

Showcase a Katonában

2014.05.29. 09:30

Programkereső

Nemzetközi bemutatóhetet tartanak május 30-tól a Katona József Színházban. A programban öt előadás szerepel, amelynek premierjét az idei évadban tartották. A showcase alkalmával a színház előadásait angol felirattal láthatják a meghívott külföldi színházi szakemberek, újságírók és a szélesebb közönség.

Május 30-án, pénteken este a nagyszínpadon a Máté Gábor rendezte Illaberek című előadással indul a program. Szombaton délután a Kamrában a Mártírok című produkciót játsszák, amelyet Dömötör András állított színpadra, este a nagyszínpadon A nép ellensége című a Zsámbéki Gábor-rendezést láthatják az érdeklődők. Vasárnap délután a Kamrában Ahol a farkas is jó címmel Gothár Péter rendezését, este a nagyszínpadon pedig az Ascher Tamás rendezte Fényevők című darabot játsszák.

Az Illaberek c. előadás olvasópróbája
Az Illaberek c. előadás olvasópróbája

Mint felidézték, tavaly nem hirdették meg a showcase-t, mert kapcsolódtak a Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal megszervezett hasonló rendezvényéhez, amelyen több színház között bemutatkozhatott a Katona is. Az idén viszont - a korábbi évekhez hasonlóan - ismét saját programjukként rendezik meg az eseményt: feliratozzák az előadásokat, vendégül látják az érkezőket, lehetőséget teremtenek arra, hogy megismerjék a társulatot.

Kiemelték, hogy a színház többször kapott már fesztiválmeghívást a bemutatóhét nyomán, és az idén is jönnek fesztiválválogatók az előadásokra. A showcase-re tizenhárom vendég, többek között a Wiener Festwochen, a Pilsen Festival, a lengyel Demoludy Festival képviselői, olasz, osztrák és német újságírók, valamint litván, cseh, olasz és görög színházi szakemberek érkeznek.