Fülöp, Evelin

A legtitánabb titánok

2014.06.03. 10:00

Programkereső

Újabb öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt pályázata keretében. Ennek végeredményét június 2-án hirdették ki a Jurányi Inkubátorházban, ahol első alkalommal adták át a Titán-díjat. GALÉRIA

A TITÁNium Színházi Szemlét május 24. és 30. között rendezte meg a FÜGE Produkció, amelyen tavalyi tehetségkutató pályázatuk díjazott munkáit mutatták be. Az előadások a Jurányi Inkubátorházban, az Átrium Film-Színházban, a Trafóban és a MU Színházban voltak láthatók.

A második alkalommal megszervezett szemle versenyprogramjában öt előadás szerepelt, amelyek közül négytagú zsűri választotta ki a legjobbat, ráadásul rendhagyó módon, ugyanis hosszas tanácskozás után idén két Titán-díjast hirdettek ki. A 011 Alkotócsoport Radnai Márk rendezte Droszt című darabja mellett Boross Martin Felülről az ibolyát című rendezését ismerték el.

A FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt újabb, második felhívására hatvanegy pályázat érkezett. Ezek közül öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a jövő évadban különböző budapesti játszóhelyeken. A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagjai Gáspár Anna (producer), Gáspár Máté (menedzser, tanár), Kovács Bálint (kritikus), Pelsőczy Réka (színész, rendező), Vajdai Vilmos (színész, rendező) voltak.

A díjazott pályázatok:

Geréb Zsófia (Frank Wedekind: Lulu) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Fekete Ádám (Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben)) - helyszín: Trafó
Nylon Group (Halotti Thor) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Szivák-Tóth Viktor (TIKK) - helyszín: MU Színház
Radnai Márk (SECOND LIFE) - helyszín: Átrium Film-Színház

Kulcsár Viktória, a Füge Egyesület elnöke a szemléről elmondta: "Az elnevezés is utal az esemény átfogó céljára és tematikájára: olyan fiatal színházi alkotóknak adunk lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára. A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó (író, színész, rendező) keresett meg bennünket új produkciós tervével vagy éppen azzal, hogy az egyetemen készített vizsgabemutatójukon szeretnének tovább dolgozni, külső helyszínen előadást létrehozni. Ezt a sok fiatal energiát, »tenni akarást«, vágyat akarjuk egy helyre összpontosítani és terveink szerint hagyományteremtő céllal évről évre értékként felmutatni."