Béla

Amiről nem beszélünk

2014.06.10. 17:45

Programkereső

Szemtanúk és leszármazottak vallomásai alapján született, több ezer oldalnyi nyersanyagot dolgozott fel a POSZT-ra beválogatott Vörös című előadás szövegének szerzője, Brestyánszki Boros Rozália. A produkcióról Fekete Ernőt kérdeztük. HANGOSCIKK

1941-ben Hitler arra kérte a magyar kormányt, hogy tegye lehetővé a német csapatok átvonulását, cserébe elismeri az ország területi igényeit Jugoszlávia felé - ellenkező esetben lerohanják Magyarországot. A magyar csapatok is bevonultak Újvidék környékére. 1944-ben a délvidéki magyar lakosságot fasisztának kiáltották ki: kínzások, lincselések és tömeges kivégzések kezdődtek. A Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Vörös című produkciója a legjobb előadások között verseng a pécsi színházi találkozón.

Fekete Ernő a Vörös c. előadásban
Fekete Ernő a Vörös c. előadásban

"Máté Gábor rendezése konzekvensen erősíti a benyomást, hogy bár nevek hangzanak el, sorsok villannak fel, a saját dráma megfogalmazhatatlan, átadhatatlan: a színészek a jelenetek között nemcsak szerepet cserélnek, de a színpadi szituációból kilépve felsegítik egymást, meglapogatják a fikció szerint bántalmazottat, megkérdezik jól van-e" - írja kritikájában Ady Mária. A teljes elemzés itt olvasható.

Az előadásáról a POSZT-on a Féynevőkben és a Vörösben összesen négyszer szíanpadra lépő Fekete Ernővel beszélgettünk: